Plastik Cerrahinin Her Alanında Hizmet Veriyoruz

Plastik Cerrahinin Her Alanında Hizmet Veriyoruz
18.11.2014
3.531
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Özçelik, yeni kurulan anabilim dalı ve yapılan operasyonlarla ilgili bilgiler verdi.

“Birçok Operasyon Yapılır Hale Geldi”

Anabilim dalının 2014 yılının Mart ayında kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Derya Özçelik “Yeni bir anabilim dalı ancak daha önce burada az da olsa bir altyapı vardı. Bunu daha da geliştirerek, Sakarya’da yapılamayan pek çok operasyonu yapabilen, plastik cerrahinin hemen hemen her alanında hizmet veren bir klinik oluşturduk” şeklinde konuştu.

Sakarya Üniversitesi’nde yapılan ameliyatlarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Özçelik şunları söyledi: “Sakarya’da daha önce yapılmamış bir çok operasyonu yapmaya başladık. Örneğin dudak ve damak yarıklarının onarımını yapmaya başladık. Basit yüz kırıkları dışında yüz kırığı onarımı pek yapılmıyordu ; bunları yapmaya başladık. Karmaşık el yaralanmalarını düzeltme ameliyatları yapılmaya başlandı. Meme küçültme ameliyatlarını daha sık yapmaya başladık. Onun dışında burun ameliyatları yapıyoruz. İleri düzey deri kanserlerini ameliyat etmeye başladık.”

“Plastik Cerrahi Problem Çözme Cerrahisidir”

Plastik cerrahinin bir organ cerrahisi olmadığı için toplumda yetersiz algılandığını dile getiren Prof. Dr. Özçelik  “Mesela kalp-damar cerrahisi denilince kalp ve damarlar, ortopedi denilince kemikler akla gelir. Plastik cerrahi denilince akla herhangi bir organ gelmez. Çünkü plastik cerrahi bir organ cerrahisi değildir. Plastik cerrahi bir problem çözme cerrahisidir aslında. Bir takım teknikler öğrenilir ve bu teknikler hastaların mevcut problemlerinin çözümünde kullanılır. Örneğin mikrocerrahi teknikleri öğrenilir; kopan bir parmağı birleştirmede kullanılır veya kesilmiş yüz sinirini onarmada kullanılır. Kırık iyileşmesi, kırıkların tesbit yöntemi öğrenilir bu bilgi hem el kırıklarının hem yüz kırıklarının tedavisinde kullanılır” diye konuştu.

Tepeden tırnağa vücudun bütün alanlarının plastik cerrahinin ilgi alanına girdiğini belirten Prof. Dr. Özçelik “Örneğin saç ekimi plastik cerrahi alanına girer. Bir meme küçültme ameliyatı, cinsiyet değiştirme ameliyatları plastik cerrahların ilgi alanına girer. Yüz kırıkları, yüz yaralanmaları, el yaralanmaları, yanık sonrası oluşan bozulmaların giderilmesi plastik cerrahinin alanına girer. Trafik kazaları sonucu mesela doku kaybı olduğu zaman başka yerlerden doku aktararak bunları kapatmak da bizim işimizdir. Veyahut doğuştan veya kaza sonucu özellikle baş parmakların eksik olması durumunda ayak baş parmağından ele parmak transferi de yine bizim ilgi alanımıza girer. Yani saçdan ayak parmak ucuna kadar bizim ilgi alanımıza girer. Bu nedenle toplumda algılanması biraz güçtür. Bu nedenle alanımızda yapılan işleri daha çok tanıtmamız daha çok anlatmamız gerekiyor ki hastalarımız bize doğru olarak ulaşabilsin” şeklinde konuştu.

“Diğer branşlar kendilerini estetik cerrah olarak tanıtmakta”

Estetik cerrahinin plastik ve rekonstüktif cerrahinin bir dalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özçelik, estetiğin çoğu zaman bir ihtiyaç olduğunu, bireylerin kendisiyle ve toplumla barışık olmasına katkı sunduğunu söyledi.

Diğer branşların kendilerini estetik cerrah olarak tanıtmak istediklerini, bunun yanlış olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özçelik “Özellikle Kulak, Burun, Boğazda (KBB) bu konu yaygın olarak yaşanıyor maalesef. KBB uzmanları kendilerini fasyal plastik cerrah olarak tanıtıyorlar. Oysa böyle bir uzmanlık dalı yoktur. Türkiye’deki uzmanlık dallarını Sağlık Bakanlığı yayınlamıştır. Buna göre 80’e yakın uzmanlık alanı var. Bunlar içinde fasyal cerrahi diye bir uzmanlık dalı yok. Hastalar, şüphe duyduklarında doktorundan uzmanlık diplomasını göstermesini isteyebilirler” diye konuştu. 

Prof. Dr. Özçelik burun ameliyatlarının da plastik cerrahların alanına girdiğini vurgulayarak “Eğer hasta hem burnunun şeklinden hem de nefes almadan şikayet ediyorsa, plastik cerrahlar olarak iki problemi de rahatlıkla giderebiliyoruz. Zaten kişinin burnunda şekil bozukluğu varsa çoğunlukla nefes almasında da sıkıntı vardır. Hasta sadece burnundan nefes alma şikayetim var diyorsa onu KBB de yapabilir, plastik cerrahlar da yapabilir“ şeklinde konuştu.

17/11/2014 – HAY
3.531 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.