PESA, Araştırma Sonuçlarını Açıkladı

22 Kasım 2013

Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından kurulan Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (PESA), araştırma sonuçları açıkladı.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından yaklaşık bir yıl önce kurulan Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (PESA) yaptığı araştırmaya göre kendilerini muhafazakâr olarak tanımlayan iş adamları, katılım bankalarından daha çok ticari bankaları kullanıyor. Ayrıca yapılan diğer bir araştırma sonucuna göre ise, Alevilerin yüzde 60’ının devlet hizmetlerinden yeterince yararlanmadıkları belirtiliyor.

PESA’nın Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye İş Adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ile Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) üyesi işadamları arasında yaptığı anket, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Prof. Dr. Fatih Savaşan, Doç. Dr. Temel Gürdal ve Doç. Dr. Mehmet Saraç tarafından yapılan, Muhafazakâr işadamlarının katılım bankacılığının varlık sebebi ve temel müşteri kitlesi olduğu belirtilen araştırmada, bu işadamlarının yüzde 45’inin finansman ihtiyaçlarını faizle iş yapan geleneksel bankalardan karşıladığı bilgisine yer verildi. Türkiye’de dindar olduğu kabul edilen işadamlarının İslami ilke ve ölçülerine ticari hayatlarında tam anlamıyla uygulayıp uygulanmadığının sorgulanması gerektiği söylenen araştırmada, muhafazakâr işadamlarının faizi göz ardı ederek maliyet oranına göre banka tercihi yaptığı ifade edildi. Ankete katılan muhafazakâr iş adamlarının yüzde 35’inin, katılım bankalarının İslami ilkelere uygun olmadığı görüşünde olduğu kaydedilen açıklamada, banka seçiminin bunda etkili olduğu aktarıldı.

Prof. Dr. Fatih Savaşan, Doç. Dr. Temel Gürdal ve Yrd. Doç. Dr. Cahit Şanver tarafından yapılan “Alevilerde Devlet ve Vergi Algısı” isimli diğer araştırmada ise Aleviler içinde eğitim seviyesi yükseldikçe devletin sunduğu hizmetlerden yararlanmadığını düşünenlerin oranının arttığı ifade edildi. Aleviler yüzde 90’ının “Geçmişte Alevilere yönelik yanlış devlet politikaları uygulanmıştır” dediği kaydedilen araştırmada, ‘devletin personel alımında ayrımcılık olduğu’ görüşüne Alevi katılımcıların yüzde 80’inin katıldığı bilgisine yer verildi. Cemevlerinin ve dedelerin devlet tarafından desteklenmemesinin vergi konusunda Alevilerin yüzde 64’ünü tereddüde düşürdüğü belirtilen araştırmada, Alevi katılımcıların ise yüzde 75’inin vergi kaçırmanın kötü bir eylem olduğunu söylediği aktarıldı.

22-11-2013 / ST

22 Kasım 2013 - 19:16