Pedagojik Formasyon Hakkında Açıklama

Pedagojik Formasyon Hakkında Açıklama
23.09.2016
908
A+
A-

Pedagojik formasyon kontenjanlarına yönelik sorular üzerine Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde:

PEDAGOJİK FORMASYON KONTENJANI HAKKINDA ZARURİ BİR AÇIKLAMA

1997 yılında kurulduğu günden beri Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, bünyesinde bulundurduğu 10’un üzerinde bölüm ile ülkemizin öğretmen ihtiyacını karşılamanın yanı sıra eğitim fakültesi haricindeki öğrencilere/mezunlara da pedagojik formasyon vererek öğretmen yetiştirme hizmeti vermektedir.

Özellikle son yıllarda artan talep üzerine Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, pedagojik formasyona en fazla kontenjan ayıran eğitim fakültelerinden biri idi. Bunun sebebi ise, pedagojik formasyon eğitimini uzaktan eğitim yoluyla veren birkaç üniversiteden biri olmasıdır. Ayrıca son 2-3 yıldır 10.000’in üzerinde ön başvuru olmasına rağmen tüm şartlarını zorlayarak 2500 kişiye kadar kontenjan ayıran birkaç üniversiteden biri idi.

Geçtiğimiz yıl itibariyle YÖK’ün aldığı karar gereğince pedagojik formasyonda uzaktan eğitim uygulaması kaldırılmış, yüz yüze (örgün) eğitime geçilme şartı getirilmiştir. Durum böyle olunca da daha sağlıklı eğitimin yapılabilmesi için mecburen kontenjanda azalmaya gidilmiş ve son pedagojik formasyon alımında 3200’ü mezunlardan oluşan 5000 ön başvuru sonucunda 1335 kişilik kontenjan ayrılmıştır. Ayrıca bir önceki dönemden (2016 Ocak döneminde alınan) devam eden 1350 kişilik kontenjanın da son dönem dersleri verilmektedir.  1335 kişilik (+1350 ile halihazırda pedagojik formasyon alan toplam 2685 kişi) bu kontenjan bile 2016 yılında hali hazırda pedagojik formasyon veren üniversitelerden oldukça fazla olup en fazla kontenjan ayıran üniversiteler arasındadır. Bu kontenjanın %75’i Sakarya Üniversitesi son sınıf öğrencilerine, %25’i ise çoğunluğu Sakarya üniversitesi mezunu olan mezunlara ayrılmıştır.

Daha önceki yıllarda yapılan alımlarda, kontenjan fazlalığından dolayı son sınıf öğrencilerimizin %90’ının üzerinde pedagojik formasyon alabilirken, bu yılki alımlarda bu oran düşmüştür. Fakat, bir sonraki dönemde (4 ay sonra) olabilecek en fazla kontenjan ayrılarak alımlar yapılacak ve önceki yıllardaki orana yakın üniversitemiz son sınıf öğrencilerinin pedagojik formasyon alması sağlanacaktır.

Özellikle son sınıf öğrencilerimizin, diğer bazı üniversitelerle kıyaslamalar yaparak, o üniversitelerin tüm öğrencilerine pedagojik formasyon verdiği teşhisi doğru bir yaklaşım değildir. Şu bilinmelidir ki Sakarya Üniversitesi 90.000 öğrencisi ile Türkiye’nin en kalabalık üniversitelerinden biridir. Sadece pedagojik formasyona başvuran son sınıf öğrencilerimizin sayısı bile pek çok üniversitenin toplamından fazladır. Dolayısıyla 10.000’in altında öğrencisi bulunan ve 400-500 son sınıf öğrencisinin pedagojik formasyona başvurduğu üniversiteler ile üniversitemiz bu hususta kıyaslanamaz.

Bütün bu sebeplerden dolayı, pedagojik formasyonda bir kontenjan sınırlamasına gidilmiş; alımlar yapılırken transkript/diploma ortalamasının üstünlüğünün yanı sıra pedagojik formasyon alacak olan her bir öğretmen adayı Sakarya ili sınırları içinde staja gideceğinden ilgili branşlardaki öğretmen sayıları gözetilmiş, pedagojik formasyon vermekle yükümlü olan Eğitim Fakültemizin fiziki (derslik durumları) imkanları maksimum şekilde kullanılmış, Eğitim Fakültemizin ilgili alan/bölümlerdeki dersleri verecek öğretim elemanlarının sayısı dikkate alınmış ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın alan/bölümlere göre atamaya ayırdığı kontenjanlar da dikkate alınarak başvuru yoğunluğuna göre alan/bölümlere pedagojik formasyon kontenjanı ayrılmıştır.

Kontenjanlar belirlenirken hassasiyetimizi anlayacağınızı düşünerek, bir sonraki dönemde aynı hassasiyetle yeni bir kontenjan açacağımızı tekrar belirtmek isteriz.

Eğitim Fakültesi Dekanlığı
908 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.