Osmanlı Nasıl Yıkıldı?

Osmanlı Nasıl Yıkıldı?
16.12.2013
807
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından “Osmanlı Aslında Nasıl Yıkıldı” isimli bir konferans düzenlendi.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, tarih kitaplarında vurgu sorunu olduğunu söyledi.

Osmanlı Devleti’nin Latinceye çevrilen tarih kitaplarında hak ettiği gibi anlatılmadığını belirten Sofuoğlu, “Birçok tarih kaynaklarında 6 yüzyıllık imparatorluk sanki 6 yıl kadar var olmuş. Günümüzde bile devletlerarası sorunlar yıllarca müzakere edilerek sonuca varırken, sanki Osmanlı devleti kısa süre varlığını sürdürmüş gibi anlatılıyor” diye konuştu.

Viyana’da hüsrana uğrayan Osmanlı Devleti’nin Avusturya ve Rusya ile de sürekli savaş halinde olduğunu anlatan Sofuoğlu “Avusturya ile Rusya, müzakere edilen her konuda devletin iç işlerine karışarak 6 yüzyılda yıkılamayan Osmanlı’yı 6 yılda yıkmıştır. ’93 Harbi’ olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı’nın sonunu hazırlamıştır” şeklinde konuştu.

Osmanlı Devleti’nin duraklama ve çöküş dönemlerinde büyük devlet adamlarının iktidara gelememesi nedeniyle devletin yönetilemediği anlayışının yanlış olduğunu ifade eden Sofuoğlu, şöyle devam etti:

“Aynı kitaplarda ticaret yollarının değişmesinin Osmanlı’yı çöküşe hazırladığına sıkça rastlarsınız. Ekonomik olarak Osmanlı Devleti’ne olma sonuçları olduğunu kabul ediyorum fakat günümüzde ticaret yollarının değişmesi ülkemizi çöküşe hazırlar mı? Osmanlı’daki veraset sisteminin bozulmasını da çöküş için örnek gösterebiliriz. 9 padişahın 6’sı darbeyle tahttan indirildi. 3 padişah da öldürüldü yani cinayete kurban gitti. Bu darbeci anlayış, Osmanlı’nın sonunu getiren en önemli sebeplerden biridir.”

16-12-2013 / ST
807 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.