Ortadoğu’da Son Gelişmeler ve Türkiye

Ortadoğu’da Son Gelişmeler ve Türkiye
07.03.2014
623
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Çarşamba Konferansları kapsamında Ortadoğu’da Son Gelişmeler ve Türkiye” isimli bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Çarşamba Konferansları kapsamında Gazeteci-yazar Adem ÖzköseOrtadoğu’da Son Gelişmeler ve Türkiye” başlıklı bir konferans verdi.

Orta Doğudaki Müslümanların varlığını ortadan kaldırmak için tarihte üç tane büyük teşebbüsün yapıldığını belirten Adem Özköse, Bunlardan birincisi, Haçlı savaşlarıdır ki bu teşebbüs bir İslam kahramanı olarak Selahaadin-i Eyyubî’nin ortaya çıkması ve Kudus’ü geri almasıyla başarısızlığa uğramıştır. İkincisi, Moğol istilasıyla başlayan teşebbüstür ki bu da Sultan Baybars tarafından durdurulmuştur. Üçüncüsü ise Fransız ihtilali ile başlayan ulusçuluk akımlarıdır. Bu üçüncüsüyle birlikte Müslüman ülkelerin sınırları egemen güçler tarafından masa üzerinde çizilmeye çalışıldı, İslam ümmeti parçalanarak ulus devletleri haline getirildi. Böylece 20. yy Müslümanlar için sömürge yüzyılı olarak tarihe geçti” dedi.

21. yüzyılda yepyeni bir Orta Doğu’nun ortaya çıktığına dikkat çeken Özköse, Arap baharıyla birlikte İslam dünyasında uyanışların başladığına değindi. Bu yeni oluşan Orta Doğu’da artık Müslümanlar seslerini daha gür çıkartmakta, özgürlük ve adalet için daha büyük mücadeleler vermektedirler. Bu anlamda 21. yy artık Müslümanlar için hesaplaşma yüzyılı olarak gelişmeye başladı. Bu yeni gelişen Orta Doğu’da Türkiye’nin hem burada hem tüm dünya Müslümanları için yeniden bir umut ışığı haline geldiğini söyleyen Özköse, halen birçok Müslüman ülkede İstanbul’un hilafetin merkezi olarak görüldüğünü, dolayısıyla bu ülkelerin Türkiye’den gelen misafirler çok büyük hürmet ve saygı gösterildiğini ifade etti.

Türkiyede son zamanlarda yaşanan gelişmelerde İslam dünyasında yeşeren bu umut ışığının tekrar söndürülmeye çalışıldığının çok rahat bir şekilde gözlendiğini belirten Özköse, Türkiye’de meydana gelen her olumlu gelişmeyle birlikte dünyadaki tüm Müslümanların rahat bir nefes aldığını, tam aksi durumda da yine İslam dünyasındaki bütün Müslümanların sıkıntı çektiğini dile getirdi. Özköse, Dolayısıyla Müslüman kardeşlerimizin umutlarının boşa çıkmaması için Türkiye’de yaşayan her bireyin büyük bir sorumluluk yüklendiğini, bunun hakkıyla yerine getirebilmenin de bir derdimizin olmasına yani “dert edinmeye” ve “gaye sahibi olmaya” bağlı olduğunu söyledi.

Konferansın ardından, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Mehmet Günay tarafından Gazeteci-Yazar Adem Özköse’ye hediye takdim edildi.

07/03/2014 – YC
623 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.