Önemli Olan İsmi Değil, Yönetim Sisteminin Değişmesi

Önemli Olan İsmi Değil, Yönetim Sisteminin Değişmesi
18.11.2016
1.017
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Türkiye de hedefleri doğrultusunda hızlı şekilde ilerlemeye devam edebilecektir. Burada açıklanan yönetim sistemini başkanlık olarak adlandırmak en uygunudur ve bu sistem yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı seçeneklerinden biriyle de uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

Kriter dergisinin 1 Temmuz’da piyasaya çıkan sayısında Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Başkanlık Sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkanlık konusunu yazdığını anımsatan Rektör Elmas, “Türkiye’nin her alanda daha büyük atılımlar yapabilmesi için mevcut yönetim sistemi ve anlayışının değişmesi ve her kurumda sonuç odaklı yeni bir yönetim sistemine geçilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

En Uygun Sistem Partili Cumhurbaşkanlığı

Daha önceki açıklamalarında da Türkiye’de uygulanabilecek en uygun sistemin yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı sistemi olduğunu belirten Rektör Elmas, “Merkezinde liderlik olan bu modelin etrafında bir zincirin halkaları gibi birbiriyle uyum içinde çalışan mekanizmalar yer alabilir. Alınan kararları ve uygulamaları izleyecek, uygulamaların hedeflerle uyumunu gözetecek, süreçleri şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından denetleyecek mekanizmalar bu modeli tamamlayan en önemli halkalardır. Bu şekilde mevcut sistemin karmaşasından yararlanarak işleri yavaştan alan, performansı düşük veya etik olmayan işler yapan pek çok kişinin ya da kurumun saltanatı sona erecektir” dedi.

Türkiye’nin evrensel normlar korunarak, coğrafyası, insan yapısı kültürü ve gelişmişlik düzeyi dikkate alındığında en uygun sistemin Partili Cumhurbaşkanlığı olduğunu vurgulayan Rektör Elmas, ”Ülkemizde cumhurbaşkanlığı makamı son şekliyle seçilmiş hedefleri olan, beş yılda bir halka hesap veren bir kurum haline gelmiştir. Mevcut yapımızda ise ikinci bir lider tanımlanmıştır ki iki üst düzey liderlik tanımı sistemde her zaman sorun üretmeye açıktır. Bu çelişkinin giderilmesiyle hükümet, parlamento, bürokrasi, belediyeler, üniversite, iş dünyası ve toplumun her kesiminin, ülkenin gelecek hedefleri doğrultusunda el birliği ile hareket etmesi sağlanır” şeklinde konuştu.

Rektör Elmas konuşmasının devamında, “Türkiye’de son yıllarda önemli adımlar atılmakta, stratejiler belirlenmekte, planlamalar yapılmakta ve hedefler tanımlanmaktadır. Ancak bütün kurumlar arasında hedef birliği ve uyum olmadığı için özellikle iki üç senedir bunların icrasında ve sonuçlandırılmasında aynı başarı sağlanamamaktadır. Bundan dolayı yeni bir atılım yapma ve daha ileri hedeflere gitme konusunda önemli zorluklar söz konusudur. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi, karşınıza her aşamada bürokratik engel çıkmakta ya da bürokrasi işi yavaşlatmaktadır. İkincisi uygulayanlar önemli riskler almak zorunda kalmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu konunun ülkemizin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birisi olduğu açık ve net bir şekilde vurgulamaktadır. Türkiye’nin her alanda daha büyük atılımlar yapabilmesi için mevcut yönetim sistemi ve anlayışının değişmesi ve her kurumda sonuç odaklı yeni yönetim sistemine geçilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

18.11.2016 – YC
1.017 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.