Öğrenciler Ulaşımdan Yana Dertli

Öğrenciler Ulaşımdan Yana Dertli
05.12.2011
1.640
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Esentepe Kampüsü’nde öğrencilere ulaşım hakkında ne düşündüklerini sorduk. Ulaşımdan yana dertli olmayan öğrenci yok gibi.

Öğrencilerin ortak şikâyeti minibüslerin ve otobüslerin çok kalabalık olması. Seferlerin az sayıda olduğunu dile getiren öğrenciler sınavlara yetişememekten şikâyetçi. Karaman, Camili, Arifiye gibi bölgelerde oturan öğrenciler kampüse doğrudan hat olmamasından yakınıyor.

Kaan Tanrıkul / Makine Mühendisliği

Kampüse ulaşımımı minibüs ile sağlıyorum. Ulaşımdan memnun değilim. Minibüs seferleri arttırılabilir, minibüs fiyatları azaltılabilir. Çarşıdan kampüse minibüsler geç saatlere kadar olmalı. Minibüs şoförleri değişik insanlar, bazen ne olacakları belli olmuyor. Bazı şoförler kampüs içinde para alıyorlar. Kampüs içi servisler arttırılabilir.

Erdem Soğukçu/Kamu Yönetimi

Karaman’da oturuyorum. Ulaşımımı belediye ve minibüsle sağlıyorum. Karaman’dan direkt Kampüse araç olmadığı için 2 kere arabaya binmek zorunda kalıyorum. Yarım saatlik yol, bir saati geçiyor.

Enes Aktaş / İnşaat Mühendisliği

Uzunçarşıda oturuyorum. Ulaşımımı minibüs ile sağlıyorum. İlk duraktan biniyorum ama genede sıkışıklık oluyor. Sabahları AVMm’nin o taraflar da binenler yer bulamıyor, genelde binemeyende oluyor. İnsanlar cama yapışarak gidiyor. Durakta yarım saat, bir saat bekleyenler oluyor. Minibüsler arttırılsın özellikle de yoğun olduğu vakitlerde.

Fatih Demirbilek / İktisat

Merkezde oturuyorum. Ulaşımımı minibüsle sağlıyorum. Ulaşımdan memnun değilim. Ayakta geliyorum. Araç sayısı arttırılmalı. Polisler kontrol yaptıkları için yarım saat araç beklediğim oluyor. Derslere geç kalıyorum.

Betül Onbaş / Ebelik

Sapanca’da oturuyorum. Kampüse ulaşımımı otobüs ve minibüs ile sağlıyorum. Ulaşımdan memnun sayılmam. Sapanca’da otobüsle geliyorum daha sonra minibüse biniyorum. Servis yolu olabilir ya da Sapanca’dan direk otobüs ya da minibüs olabilir. Her gün 6 TL veriyorum. Otobüsler çok dolu oluyor ve bazen almıyorlar.

Özenç Sezek / Makine Mühendisliği

Serdivan’da oturuyorum. Kampüse ulaşımımı minibüsle sağlıyorum. Ulaşımdan memnun değilim. Belediyeler ayakta yolcu alırken minibüsler ise sıkış tıkış kontrolden geçiyorum diye almıyor. Buna belediye ve minibüsler bir çözüm bulmak için ortak olsunlar. Minibüs ücretleri oldukça fazla. Belediyeler buna bir çare bulsun. 65 nüfuslu üniversitede bu kadar minibüs çok az. Burada ki ulaşım Ankara’dan daha pahalı. Seferler çok az sabah dersimiz varsa geç kalıyoruz.

Banu Dilber /  Gıda Mühendisliği

Merkezde oturuyorum. Kampüse ulaşımımı minibüsle sağlıyorum. Ulaşımdan memnunum. Burada ki sistem İstanbul’a göre daha iyi, belli kişiden sonra ayakta yolcu almıyorlar.

Burcu Aktaş / Endüstri Mühendisliği

Sapanca’da oturuyorum. Kampüse ulaşımımı 2 otobüsle sağlıyorum. Ulaşımdan memnun değilim. Günlük 6 TL veriyorum. Otobüsler çok yoğun ve kalabalık. Geç kalıyoruz hocalar derse almıyorlar. Sapanca’ya ek seferlerin açılmasını istiyorum.

Azize Tezgel / Güzel Sanatlar

Tunatan’da oturuyorum. Ulaşımımı minibüs ile sağlıyorum. Ulaşımdan memnun değilim. Her sabah geç kalıyorum. Ek seferlerin arttırılması yönünde çalışmalar yapılmasını istiyorum.

Okan Ay /  İşletme

Serdivan’ da oturuyorum. Kampüse ulaşımımı minibüs ve belediye ile sağlıyorum. Ulaşımdan hiç memnun değilim. Belediyeler çok geç geliyor ve çok kalabalık oluyor. Geç kalıyoruz, hocalar derse almıyor.

Tuğba Varol / Makine Mühendisliği

İzmit’te oturuyorum. Ulaşımımı trenle ya da İzmit minibüsleri ile sağlıyorum. Trenle gelirken 2 araç, minibüsle gelince 3 araç değiştiriyorum. Bu da öğrenci olarak bütçeyi bayağı etkiliyor. SAÜ’ye İzmit’ten gelen çok öğrenci var. İzmit’ten kampüse tek sefer olsa iyi olur.

Minibüsçüler de Dertli

Söz hakkı minibüsçülere geldiğinde onların da dertli olduğunu gördük. Ancak onlar öğrencilerden değil yollardan yana dertli. Minibüsçüler  “öğrencilerden yana bir sorunumuz yok, tek sorun yolların düzensiz olması” diyor.

Yakup Baştan (Durak Başkanı): Öğrencilerden aldığımız şikâyetler var. Şoförlerin sert konuştukları gibi şikâyetler duyuyoruz. Artık her minibüse kamera sistemi koyacağız. Bu şekilde daha iyi sonuçlar alacağız. Minibüsçülerin şöyle bir mantığı var: “ Minibüsüm hayatta dolmaz”  onun için şoförler de arkaya doğru ilerleyin der. Öğrenciler de; “Daha nereye gidelim” diye aralarında tartışma çıkıyor, ancak bu her zaman olmuyor. Bunları duyduğumuz zaman şoförü uyarıyoruz, eğer tekrar yaşanırsa şoförü duraktan men ediyoruz. Ayakta yolcu alma problemi ise durakta 60’ın üzerinde minibüs var, bunların hepsi aynı anda yola çıksa yine yolcuları almaz. Biz öğrenciyi zamanında derse yetiştirmeye çalışıyoruz. Sabah saatlerinde işçiler de olduğundan dolayı yoğunluk daha da artıyor, ancak öğle saatlerinde bu yoğunluk sakinleşiyor. Belediye ile aramızda fiyat farkı var.  Şuan biz belediyenin taşımadığı yolcuyu taşıyoruz.

Mesut Yılmaz (Minibüs Şoförü): Donatım güzergâhından servis çekiyorum. Yolların güzel bir şekilde yapılmasını sağlamaları lazım. Yeni sistem bize uygun değil, çok dolaşmak zorunda kalıyoruz. Öğrenciler  1 saat erken çıksa da yollar kötü iken yetişmelerine imkân yok. Fiyatlar bizim için ideal, her şeye zam gelirken belediyenin fiyatına inemeyiz. Geçen seneye göre %40 öğrenci kaybımız var. Yoğunluk saatlerinde bize tolerans göstermeleri lazım. Bu kadar okuyan öğrenci sayısı varken ayakta almamıza izin verseler ne öğrenci mağdur olur, ne de biz mağdur oluruz.

Yahya Baştan (Minibüs Şoförü): Hastane güzergâhından servis çekiyorum. Öğrencilerle ilgili bir sorunumuz yok. Öğrencilerle aramız gayet iyi, biz de insanız onlarda insan. Trafikten dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Güzergâhlar çok yanlış bunun içinde yetişme imkânımız zor oluyor. Tren raylarından 2-3 kere geçiyoruz, bu da bizi baya etkiliyor. Belediyeden ve polisten herhangi bir şikâyetimiz yok. Ayakta yolcu alma problemi yok, polisler de görevini yapıyor, denetlemek zorundalar. Fiyatlar yüksek değil, aksine gayet ucuz. Her şeye zam geliyor zaten bizde aile geçindirmek zorundayız. Sabah 07.05’te servislerimiz başlıyor, yoğunluğa göre ek seferlerimizde oluyor. Müşteri kaybetmemek için elimizden geleni sağlıyoruz.

Recep Ölmez (Belediye Şoförü): Öğrenciler ile sorun yaşamıyoruz, sıkıntımız da yok. Minibüslerden daha az ücret almamızın nedeni belediyedir. Yolda resmi araç olduğumuz için özellikle minibüs şoförleri bize yol vermiyor. Vatandaşın bize karşı duyarlı olmasını istiyoruz.

 

01/12/2011 – Ayşe Kılıç, Berna Arabacıoğlu, Nurcan Ünlü


1.640 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.