Mükemmellik Kurum Kültürümüz

Mükemmellik Kurum Kültürümüz
28.12.2011
759
A+
A-

SAÜDEK Koordinatörü Tuba Canvar Kahveci Sakarya Üniversitesi’nde yürütülen kalite çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sakarya Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (SAÜDEK) Koordinatörü Tuba Canvar Kahveci Sakarya Üniversitesi’nde yürütülen kalite çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sakarya Üniversitesi’nin EFQM Mükemmellik Yetkinlik Seviyesi Kalite Belgesi’ne sahip ilk ve tek devlet üniversitesi olduğunu hatırlatan Kahveci, “2001 yılında idari ve destek hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla başlanan kalite çalışmaları 2010 yılında kamu kategorisinde Ulusal Kalite Ödülü alınmasıyla sonuçlandı. Üniversitemiz bunun yanı sıra 2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından verilen ‘Diploma Eki Mükemmellik Ödülü’, yine aynı yıl ‘Avrupa Dil Ödülü’nü aldı. 2010 yılında ise Türkiye’de ilk defa ‘ECTS Eki Mükemmellik Ödülü’nü aldı” dedi.

Örnek Üniversite

Sakarya Üniversitesi tarafından geliştirilen ‘Stratejik Yönetim Modeli’nin sadece Türkiye’deki üniversiteler için değil, uluslararası üniversiteler için de özgün bir üniversite yönetim modeli olduğunu vurgulayan Kahveci, “Geleneksel yaklaşımların ötesinde, çağdaş bir üniversitenin ‘Eğitim-Öğretim’, ‘Araştırma-Geliştirme’ ve ‘Topluma Hizmet’ temel misyonunu ön plana çıkartan bu model çerçevesinde 2007 yılında SAÜ, eğitim-öğretim süreçlerini ve sunmuş olduğu diğer tüm hizmetlerini, dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeleri, öğrencilerinin ve diğer paydaşlarının beklentilerini dikkate alarak gözden geçirdi ve yeniden yapılandırdı. SAÜ tarafından bu alanda geliştirilen yaklaşımlar ve bu yaklaşımları destekleyen eğitim-öğretim teknolojileri ülkemizde yükseköğretim kurumları arasında örnek model olarak paylaşılmakta ve yaygınlaşmaktadır.” dedi.

Uzaktan Eğitimde Öncü

SAÜ’nün bilişim altyapısıyla da Türkiye’ye örnek olduğunu ifade eden Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: “İnternet üzerinden sunduğumuz ‘Uzaktan Eğitim’, bu çerçevede geliştirilen en önemli hizmetlerden biridir. Üniversitemiz önlisans, lisansüstü programlarında uzaktan eğitim yoluyla verdiği eğitim-öğretim hizmetlerine 2008 yılında ‘Karma Eğitim’ adı verilen özgün bir yaklaşımla yeni lisans programlarını da dâhil etmiştir. Bu alanda Türkiye’de internet üzerinden lisans düzeyinde uzaktan öğretim sağlayan ilk ve tek üniversiteyiz. Başarı ile uyguladığımız internet üzerinden uzaktan eğitimi sadece örgün öğrenim programları için değil ‘yaşam boyu öğrenme’ için de önemli bir araç ve fırsat olarak görmekteyiz. Bu alanda sertifika, sürekli eğitim ve lisans tamamlama uygulamaları geliştirmekteyiz. SAÜ’ nün bu alandaki hedefi, Lizbon Stratejisi ve Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenen  ‘Yaşam boyu Öğrenme Stratejisi’ne uygun olarak uzaktan eğitim ile yürüttüğü uygulamaları çoğaltmak, örgün öğretim ile birlikte ‘Yaşam Boyu Öğrenme’nin tüm olanaklarını sunan bir eğitim ve öğretim merkezi olmaktır.”

SAÜ’nün yürütmüş olduğu örnek ve başarılı çalışmaların sonucunu öğrencilerinin başarıları ile kanıtlandığını belirten Kahveci “Öğrencilerimiz, bilimsel ve mesleki başarıları yanında öğrenci konseyi, kulüp ve toplulukların topluma yönelik sosyal, kültürel çalışmaları ve spordaki etkinlikleri ile her alanda başarıdan başarıya koşmaktadırlar. Bunun en güzel örneği hidrojen enerjisi ile çalışan üstün teknoloji ürünü olan araçları ile geleceğin araçlarını tasarlayan ve 2008 ile 2009 yıllarında üst üste Avrupa 3.sü ve 2009 ve 2011 yıllarında Güneş Enerjisi Araçları ile Avustralya’da düzenlenen Dünya’nın bu alandaki en prestijli yarışında 15. olma başarısını gösteren Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu’dur.” diye konuştu.

SAÜ’de kalite çalışmalarının yürütülmesini sağlamak amacıyla 2003 yılında Sakarya Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu’nun (SAÜDEK) kurulduğunu hatırlatan Kahveci “SAÜDEK olarak çalışmalarımız, Kalite Geliştirme başta olmak üzere Stratejik Planlama ve İzleme, Süreç Yönetimi, Anket Geliştirme ve Değerlendirme ana başlıkları altında devam etmektedir. Ayrıca Eğitim-Öğretim programlarının değerlendirilmesi amacıyla bir iç değerlendirme birimi oluşturularak SAÜ’de sürekli gelişme ortamları arttırılmıştır.” şeklinde konuştu.

Mükemmelik Kurum Kültürümüz

Sakarya Üniversitesi’nin mükemmelliği bir kurum kültürü olarak yaşama geçirmeyi hedeflediğini ve bu yolda sürekli kendini geliştirdiğini vurgulayan Kahveci, SAÜ’nün başarı faktörlerini öğrenci odaklılık, akademik başarı, çalışanların gelişimi ve katılımı, yenilikçilik ve yaratıcılık, yeni teknolojilerin kullanımı, üretilen bilgilinin kullanılması ve yaygınlaştırılması, sürekli gelişme ve ekip çalışması olarak sıraladı.

SAÜ’nün Kalite Yolculuğunda Önemli Köşe Taşları

SAÜ’de ilk kalite çalışmaları ‘Vizyonumuz Geleceğimiz Olacaktır’ sloganı ile öncelikli olarak 2001 yılında idari ve destek hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla ISO kalite çalışmaları ile başlatıldı; 2003 yılında ise Toplam Kalite Yönetimi çalışmaları ile tüm akademik ve idari birimler düzeyinde yaygınlaştırıldı. 2004 yılında ilk Stratejik Planını ve Süreç Yönetimi El Kitabını bastı. SAÜ’nün 2006 yılında “Ulusal Kalite Hareketi”ne katılması ve KalDer ile işbirliğini oluşturması sonrasında, 2006 ve 2008 yıllarında almış olduğu EFQM Mükemmellik Modeli çerçevesinde dış değerlendirmeler sonucunda SAÜ’nün ulaştığı, sırasıyla “3* Mükemmellikte Tanınma” ve “4* Mükemmellikte Yetkinlik” düzeyleri, sürekli iyileşmenin kanıtı olarak mükemmellik yolculuğunda kurumsal motivasyonu üst düzeye çıkardı. Bu değerlendirmelerden elde edilen kazanımların sürdürülmesi, Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarında önemli iyileştirmelerle birlikte SAÜ’nün 2010 yılında Kamu Kategorisinde Ulusal Kalite Ödülü’nü almasını sağladı.

SAÜ’nün almış olduğu diğer ödüller ise şöyle;

  • 2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından verilen “Diploma Eki Mükemmellik Ödülü”,
  • 2009 yılında “Avrupa Dil Ödülü”,
  • 2010 yılında “ECTS Eki Mükemmellik Ödülü”  (Türkiye’de bugüne kadar bu ödülü alan ilk üniversite olmuştur),
  • 2010 yılında Mühendislik Fakültesine “MÜDEK Akreditasyon Belgesi”,
  • 2011 yılında Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (UZEM) sitesine Türkiye Bilişim Derneği tarafından verilen “Bilişim Hizmet Ödülü”

28/12/2011 – Haber Merkezi


759 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.