Modern Dünyada Yeni Dini Akımlar

Modern Dünyada Yeni Dini Akımlar
16.05.2014
2.802
A+
A-

SAÜ İlahiyat Fakültesi Çarşamba Konferansları’nın bu haftaki konuğu Doç. Dr. Nuri Tınaz oldu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Mefkûre Öğrenci Topluluğu tarafından 14 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Tınaz katıldı. Doç. Dr. Tınaz,  “Modern Dünyada Yeni Dini Akımlar” konulu bir konferansa verdi.

İlk kez 1960’lı yıllarda literatüre girdiğini ifade ettiği “Yeni Dini Akımlar” hakkında alan araştırması yapmak için 1.5 yıl bu hareketin içinde bulunan Tınaz, merkezlerinde bir yıl kaldığını ancak 6. aydan sonra akımın kendisini içlerine dâhil ettiğine değindi. Bunun yanı sıra yeni dini akımların hedef kitlesinin özellikle 15-35 yaş arası olduğunu, bunun bireyselciliğin etkin olduğu bu coğrafyada bu yaş aralığındaki kişiler için yeni dini akımların çok daha cezbedici olmasından kaynaklandığını dile getirdi. Tınaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tür akımlar, özellikle boşluk içinde bulunan ve boşluklarını bir şekilde doldurmanın arayışı içinde olan entellektüeller arasında daha yaygın bulunmaktadır. Bilinçsiz bir şekilde basılan kişisel gelişim kitapları bu akımların düşüncesini yayılmasına sebep olmaktadır.”

Daha sonra Hristiyanlık, Yahudilik, İslam, Hint ve Doğu Asya kökenli yeni dini akımlar ile New Age ve Paganist akımların ayrı ayrı tipolojilerini ele alan Tınaz, bu akımlara girme ve din değiştirme motiflerine de değindi.

Doç. Dr. Nuri Tınaz, Konferansın son bölümünde, bu tür akımlarla ilgili yayınların bulunabileceği dergileri, bunlarla ilgili araştırmalar yapan akademileri tanıttı. Program Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Süleyman Akkuş tarafından konuşmacıya hediye ve plaket takdimiyle son buldu.

16/05/2014 – HM

 


2.802 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.