Milliyet (19.01.2013): Yüksek Gerilim Hatlarına ‘Kentsel Dönüşüm’ Çözümü

19.01.2013

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Osman Çerezci, kentsel dönüşümün elektromanyetik kirliliğin kontrolü için fırsat olabileceğini belirterek, yeni yerleşim alanlarının tespit edilmesinde elektromanyetik kirliliğin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Çerezci, yaklaşık 25 yıldır elektromanyetik kirlilik ölçümü yaptığını, yüksek gerilim hatları, trafolar ve baz istasyonlarının elektromanyetik kirlilik seviyelerini kaydettiğini anlattı. Elektromanyetik kirlilik konusunda ilgililerle ve belediyelerle ortak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çerezci, ” Vatandaşlara bu konuda yol gösterip yardımcı oluyoruz. Şehirlerimizde çok çarpık bir yerleşim düzeni mevcut. Yüksek gerilim hatları evlerin üstünden, çok yakından geçiyor. Özellikle binalann üst katında oturan vatandaşların sağlığı açısından da olumsuz bir durum ” diye konuştu.’Risk parametresi belirlenmedi’Kentsel Dönüşüm Yasası’nın elektromanyetik kirlilikle mücadele konusunda fırsat olduğunu dile getiren Çerezci, şunları söyledi: ” Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında afetlere karşı binaları ve insanları etki ve zararlardan koruma amacıyla bütün şehirlerde kentsel dönüşüm projeleri başlatılmış durumda. Biz de 25 yıldır yapmış olduğumuz çalışmalar dışında şöyle bir düşünce öngörüyoruz. Kentsel dönüşüm, elektromanyetik kirliliğin kontrolü için fırsat olabilir. ” Çerezci, yönetmeliklerin insanları yüksek gerilim hatlarının yaydığı elektromanyetik radyasyondan koruyabilecek nitelikte olmadığını öne sürerek, 0, 4 mikroTestalık limit dikkate alınarak yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini anlattı. Üzerinden yüksek gerilim hattı geçen binalarda ölçüm yapılması gerektiğine dikkati çeken Çerezci, ” Elektromanyetik radyasyon açısından bir risk parametresi maalesef belirlenmemiş durumda. Bu da ülkemiz açısından bir eksikliktir. Bugünkü limitler koruyucu değil. Vatandaşların yüksek gerilim hattı yakınlarından ev almamaları lazım. Müteahhitler de bina yapıcıları da bunu dikkate almalı ” dedi. a? *,.’YÜKSEK GERİLİM HATTINA PARK İNŞA EDİYORUZ’Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 6 yaşın altındaki çocuklarda 0, 4 mikroTeslalık radyasyonun risk oluşturduğunu söyleyen Çerezci, bilimsel yayınların bunu doğruladığını vurguladı. Çerezci, gerilim hatlarının yakınında park ve sosyal aktivite mekanları inşa edildiğini belirterek, ” Böyle yerler seçilirken’Risk durumu nedir’diye üniversitemizden gerekli bilgiyi alabilirler ” dedi.

Milliyet – 19.01.2013