Milli Savunmaya SAÜ Desteği

Milli Savunmaya SAÜ Desteği
20.04.2018
1.968
A+
A-

Savunma Sanayinde Milli Buluşma ve Savunma Sanayi için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Protokolü imza töreni Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve yerli savunma sanayi şirketleri arasında Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamında işbirliği protokolü imza töreni düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, SAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin “Gelişmiş ekonomilerde gelişmişliğin savunma sanayi olduğunu biliyoruz. Bu teknolojileri yerli ve milli imkânlarda geliştirmelerde üniversiteleri, AR-GE’lere ve diğer kurumlarımıza çok iş düşmektedir. SAYP protokolleri bizim yerli ve milli üretimimizin nitelik ve niceliğini arttırmaya dönük önemli bir momentum sağlamaktadır. Bugün burada olan ve bu güzel güne şahit olan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yerli savunma sanayinin önemine dikkat çeken Sakarya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın “Ülkelerin caydırıcı gücü olan ve onların sahip olduğu teknolojilerin gücü ortadadır. Bu konuda güncel teknolojileri takip etmek değil, geliştirmek ve eldeki ürünlerden fazlasını elde etmek zorundayız. Yerel olarak üretim yapan bir ülke konumundan kendi düşünen ve yapan ülke olma yolunda ilerlemeliyiz. SAYP protokollerinin herkese hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, “Bu program Türkiye’nin geleceğine bir tuğla koymak isteyen herkesin toplantısıdır. Bu program hem üniversitemize hem de şehrimize büyük bir güç katacak. 11 firma ile bir imza töreni gerçekleştireceğiz. Onlarla ortak çalışmak ve geleceği kurgulamak çok büyük önem arz etmektedir. Daha güçlü ve etkin bir gelecek, savunma sanayisine yaptığımız yatırımlarla olur. Güçlü Türkiye’nin temeli milli, yerli uygulamaların, kendimizin dediğimiz kimseye muhtaç olmayacağımız üretimlerle atılır. O yüzden bilim yuvalarımız çok daha fazla etkin olmaları gerekmektedir. Yerlilik ve milliliği önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Sakarya’nın savunma sanayi alanında Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi olacağına dikkat çekerek  “Kıbrıs Barış Harekâtında; ambargo yüzünden uçak lastiği temin etmekte zorlanan bir ülkeden savunma sanayiinde iddialı bir ülke haline geldik. Artık birçok savunma sanayii ürününü kendisi üreten ve başka ülkelere ihraç eden ülke durumdayız. Bugünler, Sakaryamız adına da güzel günler. Ülkemizin savunma sanayisinde önemli bir yeri olan şehrimiz; bu katkısını daha da artırma yolunda hızla ilerliyor. Şehrimizin kuzeyinde, devasa bir savunma sanayi bölgesi inşa ediyoruz. İnşallah, Sakaryamız; savunma sanayii alanında da, Türkiye’nin önemli şehirlerden birisi haine gelecek” ifadelerini kullandı.

Gücün egemen olduğu bir dünyada yaşandığını belirten Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu “Ayakta kalmak istiyorsak güçlü olacağız, kendi silahımızı, tankımızı, topumuzu en modern hali ile kendimiz yapacağız. Ancak ne olursa olsun en kalitelisini yapmamız lazım. Biz kendimize güvenirsek yaparız, yapıyoruz da.  Sadece kendimiz için değil, dünyadaki bütün mazlumlar için tüm İslam âlemi için güçlü olmamız lazım. SAYP protokolü şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Her birinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yerli üretime öncelik verdiklerine dikkat çeken Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, “Son dönemlerde gerçekleştirilen operasyonlarda başarılı sonuçlar aldıkça milli üretimin etkili olduğunu görmekteyiz. Bizim insanımızın düşüncesiyle yapılmış bir üretim istiyoruz. Kullandığımızın ürünlerin yerli olması gerekir. Biz bu ürünleri yerli yapmak azminde iken bir yandan da sürpriz etkisi yaratacak dünyadaki gelişmiş teknolojileri geçmek ve 10 yıl sonrasını düşünmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde başta Sanayi Bakanlığımız olmak üzere birçok bakanlığımızın yapmış olduğu AR-GE çalışmaları var. İnsan kaynağı, bilgi, bilginin hayata geçirilmesi bizim en önemli zenginliğimiz ve kaynağımız. Bugün insan kaynağı ile sanayilerimizi bir arada tutmaya çalışmak için buradayız. Kapımız herkese açık. Üretim yapmak isteyen her insana kapımız açık. Eğer hayata geçirmek gibi bir hayali varsa biz bakanlık olarak onun yanındayız” dedi.

Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. Sakarya Üniversitesi ile yerli savunma sanayi firmaları ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, FNSS, TAI, TEİ, CTECH, BİTES, STM, BMC POWER, OTOKAR ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında SAYP Protokolü imzalandı.

SAYP

Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP), savunma sanayisinin öncelikleri doğrultusunda ve SSM’nin yönlendirmesiyle, savunma sanayisi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra savunma sanayisinde çalışanların lisansüstü tezlerinin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik şekilde yapılandırılması ve sektörün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi ile lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, şirketlerce, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor.

20/04/2018 – HAY


1.968 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.