Milli Mücadelede TBMM’ye Anadolu’dan Çekilen Telgraflar

Milli Mücadelede TBMM’ye Anadolu’dan Çekilen Telgraflar
01.08.2013
618
A+
A-

Prof. Dr. Haluk Selvi’nin ‘Milli Mücadelede TBMM’ye Anadolu’dan Çekilen Telgraflar’ isimli kitabı çıktı.

-Milli Mücadelede TBMM’ye Anadolu’dan Çekilen Telgraflar-

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi’nin, ‘Milli Mücadelede TBMM’ye Anadolu’dan Çekilen Telgraflar’ isimli kitabı TBMM Yayınları arasında çıktı.

1920-1923 yıllarına ait 700 telgrafı içeren çalışma, Osmanlı Arşivi, TBMM Arşivi, Cumhurbaşkanlığı Arşivi ve Genelkurmay Başkanlığı Arşivi taranarak iki yılda hazırlandı. Milli Mücadele tarihine ışık tutacak nitelikte olan ve ilk defa yayınlanan bu telgraflar, vatanın birliği ve bütünlüğü için Anadolu halkının hiçbir ayırım gözetmeksizin fedakârca çalıştığını kanıtlar niteliğinde. Şehir ve kasabalarımızın yerel tarih çalışmalarına ışık tutacak olan bu belgeler içinde Adapazarı ve çevresinden TBMM’ye gönderilenler de önemli bir yer tutmaktadır.

Sakarya Savaşı zamanında Adapazarı’nda yapılan mitingler sonunda TBMM’ye telgraflar çekildiği biliniyor. Bu telgraflardan Adapazarı Belediye Reisi ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Reisi Mehmet Faik Bey, Müftü Osman Efendi, Çerkez ileri gelenlerinden Osman Bey, Bosnalı Hayri Bey, Bosnalı Şakir Bey ve Abaza ileri gelenlerinden Cevdet Rüştü Bey’in imzalarını taşıyan ilginç bir örnek şu şekildedir:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi Riyasetine 20 Ağustos 1921”

“Bugün kasabamızda binlerce halkın içtimaıyla muazzam bir miting akdedilerek hayat ve istiklal hakkımızı mahva yürüyen düşmana karşı muhterem ordumuzun gösterdiği dilâver ve kahramanca müdafaalar övgüyle yâd edilmiş, vatanın kahraman evlatlarına en sıcak ve samimi teşekkürler ithaf edilmiştir. Cenab-ı Hakk’ın yardımıyla Misak-ı Millimizin elde edilmesine kadar silah elde olarak bütün ahalinin malıyla ve bedeniyle her türlü fedakârlığı ifaya hazır olduğu beyan kılınmıştır. Ordumuzun başarılarının devamını Cenab-ı Hakk’ın lütuf ve kereminden temenni eyleriz”

01/08/2013 – CP
618 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.