Milli Mücadele’de İlk İşgaller İlk Direnişler

Milli Mücadele’de İlk İşgaller İlk Direnişler
30.06.2011
3.277
A+
A-

Prof. Dr. Haluk Selvi

Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi’nin “Milli Mücadele’de İlk İşgaller İlk Direnişler” isimli kitabı Yeditepe Yayınları arasında çıktı.

Kitap, I. Dünya Savaşı’ndan sonra galip devletler tarafından kurulmak istenen Yeni Dünya Düzenine, özellikle Anadolu’da ve Ortadoğu’da oluşturulacak yeni sömürge sistemine karşı Türk Milletinin gösterdiği tepkiyi ve verdiği mücadeleyi ele alıyor. Çalışma, kimi zaman dağılan başkent ruhu ile İstanbul’u, kimi zaman Anadolu’nun farklı köşelerinde bu dağılışa verilen tepkiyi örnekleriyle inceliyor. Kitap bu haliyle, “İşgal İstanbul’unu” ve Anadolu’nun iki farklı durumuna yer veriyor. Bu ikiliğe İngiliz ve Fransız çekişmesi, İngilizlerin bir araç olarak Yunanlıları kullanma isteği, İttihatçı-İtilafçı mücadelesi eklenince ortaya farklı manzaraların çıkmasını sağlıyor.

Anadolu’nun her köşesinde var olan mücadele öyküsünden söz eden kitap, her bölge için bir ilki ifade ediyor. Anadolu’nun her köşesinde başlayan İngiliz, Fransız ve Yunan işgallerine karşı dağınık bir durumda görünen ilk direniş örgütleri, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmasından sonra bir araya gelerek güçlü bir birlik oluşturup, milli mücadele fikrinde birleştikleri konusu ele alınıyor.

“Milli Mücadele’de İlk işgaller İlk Direnişler” kitabı Milli başarılarımızın başlangıç öyküsünü ele alan bir kitap olarak okuyucuların karşısına çıkıyor.

 

30.06.2011 – Yunus Cam


3.277 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.