Marka Şehir Yolunda Üniversite-Sanayi İş Birliği

Marka Şehir Yolunda Üniversite-Sanayi İş Birliği
20.12.2013
1.058
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nin (SAÜ) iş dünyasıyla hayata geçirdiği “+1”projeleri meyvelerini vermeye devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları ve il müdürleri, Sakarya Üniversitesi’nde akademisyenlerle bir araya gelerek “marka şehir” yolunda atılması gereken adımları değerlendirdi.

SAÜ meslek yüksekokullarında ve Teknoloji Fakültesi’nde öğrencilerin bir dönem işletmelerde eğitim gördüğü sistemle, iş dünyası, akademisyenler ve öğrenciler ortak çalışma alanı buldular. İşbirliği adımlarının temelini oluşturan “3+1” ve 7+1 Eğitim Modeli’nin yansımaları kapsamında; Üniversite, il müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri Sakarya Üniversitesi’nde bir araya gelerek değerlendirmeler yaptı.

Akademisyenler İş Dünyası’na katkı sağlayacak

Toplantı açılışında konuşan Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü (MEYOK) Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık gerçekleşen projelerle akademik çalışmaların iş dünyasına katkılarına vurgu yaptığı konuşmasında :  “3+1 (Meslek Yüksekokulları) ve 7+1 (Teknoloji Fakültesi) Eğitim Modellerinin uygulanmasıyla birlikte, yola çıkışımızın ilk basamağı başarıyla uygulanıyor. Öğrencilerimiz sanayi ile buluştu ve çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. İşverenimiz de öğrencilerimiz de bu durumdan oldukça hoşnut ve aldığımız geribildirimler 3+1 ve 7+1 Eğitim Modelimizin öğrencilerimizin istihdamında önemli katkılar sağlayacağı işaretini veriyor.” dedi. Mehmet Sarıbıyık, akademisyenlerin sanayi ve işletmelerle daha ektin bir çalışma sergilemelerini hedeflediklerini söyleyerek “yakın bir zamanda bu buluşma, yürütülen projeler ve ortak çalışmalarla meyvelerini vermeye başlayacak. Uzun soluklu olan ve üniversitemize, sanayicimize, ülkemize önemli katma değerler sağlayacak olan bu aşamada, üniversite-sanayi işbirliğiyle birlikte önemli başarılara imza atacağımız inancındayız” dedi.

Fuar Alanı Şart

Geçen yıl Sakarya Meslek Yüksekokulu’nda başarıyla düzenlenen Kariyer Fuarı’yla, yeni bir fuar alanı beklentisi gündeme geldi. Bahar döneminde Üniversite Kampüsü’nde düzenlenecek fuarın hazırlıkları yapılırken tıpkı büyükşehirlerde olduğu gibi kalıcı bir fuar merkezi oluşturulması gerektiği vurgulanan toplantıda SASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bahar, Sakarya’nın marka kent olması yolunda herkese önemli görevler düştüğünü söyleyerek “birlikte çalışmaya devam etmeliyiz.” dedi. Aydın: “Sakarya, transit geçilen bir şehir olmaktan çıkıp, uğranılan, gezilen, iş görüşmeleri yapılan bir şehir haline gelmelidir. Bu potansiyel var. Sakarya, yılda 3 fuar düzenleme kapasitesine sahipken, bir fuar alanımızın olmaması eksikliktir. STK’lar ve devlet kurumları olarak ortak hareket edip sinerji oluşturabilirsek bunları rahatlıkla organize edebilir ve sürekliliğini de sağlayabiliriz.

SAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Çelebi ise fuar eksikliğine dikkat çektiği konuşmasında “ Fuarlar ilimiz için önemli bir potansiyel. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde fuar düzenleyecek kapasitemiz de var. Ancak nitelikli fuar alanı ihtiyacımızın olduğu da ortada. Üniversitedeki yabancı uyruklu öğrencilerden faydalanarak uluslararası ticaret potansiyelimizi de arttırabiliriz. Bizler SİAD’lar olarak okuyan öğrencilerle ilgili olarak her türlü eğitim, konferans, seminer çalışması yapabilir ve SMMMO’nun yaptığı gibi koçluk desteği verebiliriz.” Dedi.

Üniversite İş Dünyası Sinerji Yakaladı

MÜSİAD Sakarya Şubesi Başkanı Halit İnci yaptığı değerlendirmede “İş dünyası olarak nitelikli eleman sıkıntısı çektiğimizi bilmeyen yok. Bu tür birliktelikler önemlidir ve şehire sinerji kazandırır. Bizler Sinerji Platformu oluşturabilir, çalıştaylar yapıp sorunlarımızı adım adım çözebiliriz.” İfadelerini kullanırken, SATSO Sanayi Ar-Ge Komisyon Başkanı Tunç Özüuğurlu da “Bizim güçlü bir birlikteliğe, iyi lobi çalışmasına, sanayicimizi büyütecek sanayi alanlarına, ürünlerimizi ve kendimizi tanıtacak fuar alanlarına ihtiyacımız var.” Diye konuştu .

TÜMSİAD Sakarya Şube Müdürü Murat Kesik ise “düzenlenen toplantılarla Sakarya’da devletin ve üniversitenin sıcaklığını daha iyi hissedebiliyoruz. Bizler bu sıcaklığı daha fazla işbirliğine dönüştürmeli ve birbirimizden azami derecede faydalanmalıyız.” Dedi.

SMMM Odası Başkanı Selahattin Çakırsoy da MEB, Halk Eğitim Merkezleri ve MYO’lar ile ortak çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek “Mesleğimizle ilgili okullarda okuyan öğrencilerimizi odamızda eğittikten sonra grup olarak meslektaşlarımıza yönlendiriyoruz ve her birisine bir rehber tayin ederek öğrenimleri boyunca onlara destek oluyoruz. Diğer STK’lar da bunu yapabilirler, daha büyük bir fayda sağlayacağı düşüncesindeyiz.” İfadelerini kullandı.

Ar-Ge ve İnovasyonu arttırmak için 8 Milyon TL

KOSGEB İl Müdürü İsmet Yılmaz da devletin önemli kaynaklar sağladığına dikkat çektiği konuşmasında “Proje yapımını özendirmek, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını teşvik etmek için tüm devlet kurumları ve Üniversite ile birlikte firmalarla görüşmelere başladık. Tüm fikirlere değer veriyoruz ve bu fikirleri alt platformlara taşıyarak genişletmek istiyoruz. Bunlarla beraber Sakarya’yı sembolize edecek çalışmaları yapmamız ve Sakarya’yı cazibe merkezi haline getirmek için yerel yönetimler, üniversite, devlet kurumları ve STK’ların işbirliğini güçlendirmemiz gerekiyor.” dedi.

SAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kar da “Yapılan araştırmalarda Makine imalatı sektöründe yetişmiş insan gücünün istihdamı açısından 60 ülke arasında Türkiye 48. Sıradadır. Bu sorun çok önemli ve çözülmesi gereken bir sorundur. Mevcut ithalat ve ihracat hedeflerini tutturmamız için nitelikli elemana önemli ölçüde ihtiyacımız bulunmaktadır. Meslek Yüksek Okulları’ndaki 3+1, Teknoloji Fakülteleri’ndeki 7+1 Eğitim Modelleri nitelikli insan gücünün sağlanması acısından önemli bir adımdır.” şeklinde konuştu.

Sakarya Mütahitler Birliği Başkan Yardımcısı İbrahim Kahya da Sakarya deprem bölgesi olduğu için bizim herkesten daha çok nitelikli inşaat elemanlarına ihtiyacımız var. Bizler inşaat firmaları olarak özellikle staj imkanlarımızı sonuna kadar kullandırmaktayız.” ifadelerine yer verdi.

İşkur İl Müdür Yardımcısı Hüseyin Keskin, MARKA İl Koordinatör Yardımcısı Muhtalip Peker ve SABİDER Yön. Kurulu Bşk. Yrd. Malik Kundakçı, SAÜ Kariyer ve Yet. Yön. Koordinatörü Ece Kuzulu Kanaslan’ında yapılan çalışmalara desteklerinin devam edeceği yönündeki değerlendirmelerin ardından toplantı sona erdi.

20/12/2013 – HM

 

 
1.058 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.