Manyetik Kayıt Ortamlarında Daha Küçük Alanlara Bilgi Yazılacak

Manyetik Kayıt Ortamlarında Daha Küçük Alanlara Bilgi Yazılacak
04.12.2013
574
A+
A-

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erkovan’ın Berlin BESSY elektron hızlandırıcısında deney yapmak için verdiği öneri kabul edildi.

Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Nanobilim ve Nanomühendislik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erkovan’ın Berlin BESSY elektron hızlandırıcısında deney yapmak için verdiği öneri kabul edildi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Nanobilim ve Nanomühendislik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Erkovan’ın ile Almanya Berlin Freie Üniversitesinden Prof. Dr. Wolfgang Kuch’ un BESSY elektron hızlandırıcısında deney yapmak için verdikleri “Değişik kimyasal oranlarda hem polikristal hem de tek kristal FeGd filmlerin manyetik özelliklerinin karşılaştırılması” isimli deney önerisi kabul edildi.

Yrd. Doç. Dr. Erkovan ile Prof. Dr. Kuch’un birlikte gerçekleştireceği deney, bilgi teknolojilerinin karşı karşıya oldukları daha küçük alana daha fazla bilginin yazılması problemine çözüm olabilecek bir çalışmayı içeriyor.

BESSY’de gerçekleştirilicek olan deneyle, SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Nanobilim ve Nanomühendislik Anabilim Dalı, güncel teknolojik problemlere çözümler üretebilmek konusunda uluslararası arenada söz sahibi olabilmek ve uluslararası işbirliklerine yenileri eklemek adına büyük bir atılımda bulundu.

Nanoteknoloji ve BESSY

Nanoteknoloji, metrenin milyarda biri boyutlarında malzemelerin üretilmesi, araştırılması ve onların uygulama alanlarının geliştirilmesi anlamına gelmektedir. Bu boyutta malzemelerin gündelik hayatımıza yansımaları daha hızlı bilgisayarlar, dokunmatik ekranlar, su tutmayan yüzeyler olarak özetlenebilir. Dünyanın ileri teknolojiye sahip ülkelerinde nanoteknoloji araştırmaları için elektron hızlandırıcıları önemli bir yere sahiptir.

BESSY’ninde yer aldığı Berlin-Adlershof bölgesi birçok enstitü ve araştırma merkezinin yer aldığı ve yaklaşık 10.000 kişinin çalıştığı  bir Bilim ve Teknoloji parkı olarak tasarlanmış ve geliştirilmiştir. BESSY’nin şu anda 200 kadrolu bilim adamı mevcut olup, değişik ülkelerden, üniversite ve araştırma merkezlerinden yaklaşık 170 kullanıcı grubunun 600 elemanına sinkrotron ışınımı kullanarak malzeme bilimi, radyometri, x-ışınları mikroskopisi, magnetik sistemler, yüzey fiziği, ince film ve güneş pilleri, litografi, mikro-mühendislik, biyoloji, biyoteknoloji, protein, yapıları, optik, nanoteknoloji, femtokimya, v.b. alanlarda temel ve uygulamalı araştırma olanağı sağlamaktadır ve BESSY’ in yıllık cari gideri 25 Milyon Euro civarındadır.

04/12/2013 – YC
574 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.