Mantık İslami İlimlerin Rehberidir

Mantık İslami İlimlerin Rehberidir
03.03.2016
2.434
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Vakfı tarafından düzenlenen “Dini İlimleri Giriş Seminerleri” bahar yarıyılı etkinlikleri başladı.

SAÜ Cami Külliyesi’nde gerçekleşen  “Mantık ve İslami İlimler İlişkisi” konulu seminere SAÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Harun Kuşlu konuşmacı olarak katıldı. İtikat ve amel konusunda bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Kuşlu, “İtikat-amel ayrımı Aristoteles’in bilgi-eylem ayrımına,  yani teorik ilimler-pratik ilimler ayrımına tekabül eder. İnançlarımızla ilgili meseleler teorik meselelerdir. Temelde bilgi, gündelik ve bilimsel bilgi olmak üzere ikiye ayrılır. Gündelik bilgiyi eşimizden dostumuzdan öğrenirken, bilimsel bilgiyi ise üstattan öğreniriz. Çünkü bilimsel bilgi doğrulanır, sınanır ve test edilebilir” dedi.

Mantığın İslami ilimlerin rehberi haline geldiğine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Kuşlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İslam dünyasının mantıkla serüveni Farabi ile başlar. Farabi’nin lakabı ‘Muallim-i Saniyye’ yani ‘İkinci Öğretmen’ anlamına gelmektedir. Bunun da nedeni, İslam dünyasında mantığı yeniden inşa eden adam olmasıdır. Farabi’nin mantık ve İslami ilimler arasında kendisini özgün kılan bir tarafı vardır. Farabi, ‘acaba İslami ilimlerle mantığı nasıl bir araya getiririm?’ sorusunu soran ilk âlimdir.”

Fıkıh konusuna da değinen Kuşlu, “Fıkıh, bir bilgi üretme mekanizmasıdır ve ameli bir ilimdir” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Kuşlu, seminerin sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

03-03-2016 / İS-ŞD


2.434 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.