Malezya Deneyimlerini Anlattı

Malezya Deneyimlerini Anlattı
30.11.2016
1.173
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu tarafından “Mevlana Değişim Programı Kapsamında Malezya İzlenimleri” adlı bir konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde  düzenlenen etkinliğe SAÜ İlahiyat Fakültesi’nde öğrenim gören Muhammet Fatih Kirenci konuşmacı olarak katıldı. Katılımcılara Mevlana Değişim Programı hakkında bilgiler veren Kirenci, “Türkiye’deki üniversitelerle yurt dışındaki üniversiteler arasında ikili anlaşma kapsamında öğrenciye ve öğretim elemanına bir veya iki dönemliğine öğrenci değişikliği sağlayan öğrenci değişim programıdır” dedi.

Mevlana Değişim Programı’nın amacının Türkiye’deki üniversitelerin eğitim kapasitesini artırmak, yurt dışında farklı kültürleri, farklı coğrafyaları tanıma imkânı sağlamak olduğunu belirten Kirenci, “Mevlana Değişim Programı yurt dışından gelen öğrencilere Türk kültürünü ve İslam kültürünü tanıtmakta önemli rol oynuyor” dedi.

Erasmus Değişim Programı ve Mevlana Değişim Programı’nın farkına değinen Muhammet Fatih Kirenci, “İkisi de uluslararası öğrenci değişim programıdır. Bu iki programın farkına gelecek olursak öncelikle temsiliyet farkı bulunmakta. Erasmus batı dünyası için batı medeniyeti için önemlidir. Mevlana bizim için bizim medeniyetimiz için bir yapı taşıdır. Yani temsiliyet farkı derken Erasmus batı medeniyetini temsil ederken Mevlana daha milli ve daha bizden bir program olarak bizim medeniyetimizi temsil etmektedir. Bir diğer farkı ise Mevlana Programı’nı Yüksek Öğretim Kurulu(YÖK) yani Türkiye Cumhuriyeti finanse ederken, Erasmus Programı’nı Avrupa Birliği finanse etmektedir” şeklinde konuştu.

Etkinliğin devamında Mevlana Değişim Programı kapsamında yurt dışına çıkan öğrencilerin karşılaşacağı sorunlardan söz eden Kirenci, “Yurtdışına çıktığınızda ilk başta karşılaşacağınız sorun adaptasyon süreci. Bu süreç biraz sıkıntılı olabilir. Bulunduğunuz yerin havası, insan davranışları, kültürü sizlere farklı gelecektir. Sizlere Malezya’da karşılaştığım değişik bir gelenekten örnek vermek istiyorum. Malezya’da geğirmek kültürü var. Bu normal bir hareket olarak karşılanıyor bu size farklı gelecektir. Her ne kadar bu süreç biraz sancılı geçse de bir ay içerisinde alışıyorsunuz. En önemli sorunlardan bir tanesi ise dil. Her ne kadar İngilizce ya da Arapça hazırlık okusanız, kurslara gitseniz bile bu yeterli olmuyor” ifadelerini kullandı.

29/11/2016- HB


1.173 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.