Küreselleşme 20’nci Yüzyılı Bitiren Bir Devrim Oldu

Küreselleşme 20’nci Yüzyılı Bitiren Bir Devrim Oldu
13.02.2015
550
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) tarafından “Tarih’ten Tevarih’e: Tarih Yazımında Yeni Yönelimler” isimli bir etkinlik düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) tarafından düzenlenen tarih konuşmaları etkinliğinin ikincisi “Tarih’ten Tevarih’e: Tarih Yazımında Yeni Yönelimler” konusu üzerine gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi ORMER Kudüs Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülhamit Kırmızı konuşmacı olarak katıldı.

Tarih Yazımı konusunda yeni yönelimlerin masaya yatırıldığı etkinlikte, tarih yazımının geçmişten günümüze karşılaştırmaları olarak incelendi. Geçmişten bugüne tarihin ölçülebilen bir bilim dalı olması gerektiği konusunun ispatının süre geldiğini belirten Doç. Dr. Kırmızı “Tarih yazımı disiplin haline geldikten sonra yavaş yavaş başka bilimlerle, ilimlerle ilişkiler içerisine girmeye başlıyor. İlk önce Sosyal Annales Ekolü, sonra bilim olduğunu ispat etme çabası içerisinde olduğu bir dönem geliyor. Cliometrics dediğimiz işte özellikle 1950’de zirvede olan, zirveye çıkan bir dönem vardır. Yani tarihinde aynı doğa bilimleri gibi kesin sonuçlara ulaştırabileceği göstermeye çalışıyorlar. Tarihin bir bilim olduğunu ispat etmeye çalışıyorlar. Cliometrics olmasının sebebi, Tarih ölçülebilen bir şey, hakikate bizi ulaştırabilecek bir şey. Geçmişi olduğu gibi bugüne yansıtabiliriz. Olduğu gibi bugüne getirebiliriz” dedi.

20’nci yüzyıldan itibaren tarih yazımının demokratikleştiğini dile getiren Doç. Dr. Kırmızı, “Eskiden krala, yöneticilere yazılan tarih, 20’nci yüzyıldan itibaren demokratikleşti.  Tarih, devletin ve devlet adamlarının değil, herkesin yazabildiği bir durum haline geldi. İşçiler de tarihini yazabiliyor.” Diye konuştu. Küreselleşmenin tarih yazımını değiştirdiğini belirten Doç. Dr. Kırmızı “Bizler hala milli tarih yazıyoruz. Tarih yazımı konusunda kararsız kalıyoruz. Günümüzde ulus ve ulusların ötesinde bağlantı kurulmaya çalışılan tarihler yazılıyor. Malların dolaşımı, teknolojinin tarihi vb. konularda. Biz tarihi bugünden yazıyoruz. Bugünden geçmişi değerlendiriyoruz. Çünkü geçmiş bugünden daha az değişken” şeklinde konuştu.

Küreselleşmenin 20’nci yüzyılı bitiren bir devrim olduğunu belirten Doç. Dr. Kırmızı, “Günümüzdeki global gelişimlere artık karşı koyamayız. Küresel düşünmemiz gerekiyor. Global ölçekte gelişen olayları ve gelişmeleri yakından takip etmeliyiz” dedi.

Etkinlik, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

13/02/2015 – YC
550 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.