Kriz, Rusya’yı Daha Çok Etkiler

Kriz, Rusya’yı Daha Çok Etkiler
07.12.2015
693
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, Rusya’nın Türkiye’ye ekonomik yaptırımlarının sonuçları itibarıyla Türkiye’den çok Rusya ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki krizin etkilerinin, ekonomik alanda giderek daha fazla görülebileceğini kaydetti.

Türkiye’den ithal edilen yaş meyve ve sebze olmak üzere tarım ve hayvancılık ürünlerine sınırlamaların, Türk girişimcilerin engellenmesinin ve Rus turistlerin Türkiye’ye gitmemelerine yönelik açıklamaların, iki ülke arasındaki gerilimin özellikle ekonomi alanında etkili olacağını gösterdiğini belirten Bilen, şunları kaydetti:

“İki ülke arasındaki dış ticaretin son 10 yıllık seyrine bakıldığında, ithalatımızın dikkate değer düzeyde ihracatımızdan yüksek olduğu görülmektedir. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatının yüzde 18’i tarımsal ürünler, yüzde 15’i tekstil, yüzde 12’si ise otomotivden oluşmasına karşın, ithalatımızın çok büyük kısmını enerji oluşturmaktadır. Nitekim Türkiye, doğalgaz ithalatının yüzde 56’sı ile petrol ithalatının yüzde 37’sini Rusya’dan yapmaktadır. Rusya ile yaşanan bu krizin Türkiye ekonomisinde doğuracağı en önemli risk enerji bağımlılığıdır. Alternatif enerji seçeneklerinin bulunması halinde, bu krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri daha hafif olacaktır”.

Rusya, Uzun Dönemli Bölgesel Bir Krizi Sürdüremez

Bilen, Rusya’nın soğuk savaş dönemini andırır politika sürdürerek küresel lider olduğunu göstermek için önce Ukrayna krizini yarattığını şimdi de Türkiye ile gerilimi tercih ettiğini dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendi siyasi kariyeri için seçtiği bu yöntemin, kişi başına milli geliri 7 bin dolarda kalan ekonomisine maliyetinin küçümsenmeyecek boyutlarda olacağına işaret eden Bilen, “Vergi gelirlerinin dörtte birinin askeri harcamalara ayrıldığı ve kamu gelirlerinin önemli kaynağı olan doğal kaynak gelirlerinin son yıllarda ciddi düzeyde düştüğü dikkate alındığında, bu tür bir gerilimin ekonomik temelinin zayıf olduğu fark edilecektir” ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Bilen, Rusya’da gelir dağılımının giderek bozulduğuna dikkati çekerek, “Bir yandan yavaşlayan ekonomisi, diğer yandan daralan gelir kaynakları ve durma noktasına gelen nüfus artışı göz önünde bulundurulduğunda, Rusya’nın uzun dönemli bölgesel bir krizi sürdürmesi rasyonel görülmemektedir” dedi.

Putin’in ülkesindeki ekonomik ve siyasi olumsuzlukların gündemde daha fazla yer bulmaması için Türkiye ile krizi canlı tutmayı tercih edebileceğine işaret eden Bilen, bu yaklaşımın ise uzun vadede tahrip edici sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Bilen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya’nın bu krizi ekonomik yaptırımlar üzerinden devam ettirecek yöntemi tercih etmesi, Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinden daha fazla, sonuçları itibarıyla Rusya ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Bu krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki en önemli sonucu, hiç şüphesiz Rusya’dan en önemli ithalatımız olan enerjiyle ilişkilidir. Doğalgaz bağımlılığımızın önemi, aynı zamanda elektrik üretimimizin neredeyse yarısının doğalgazdan olduğu dikkate alındığında oldukça fazladır. Uzun zamandır Türkiye’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiği hep gündem konusu olmuştur. Bu kriz, bu konuda atılması gereken adımların önemini açık şekilde göstermiştir. Bu çerçevede hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan’ın son günlerdeki ziyaretleri, bu alanda atılması gereken adımları işaret etmektedir. Türkiye’nin Rusya ile yaşayacağı krizin hiç şüphesiz olumsuz ekonomik etkileri olacaktır. Bunun farkında olan Türkiye, bu krizin devam etmemesi yönünde güçlü adımlarına ve arayışlarına devam edecek görünmektedir ancak Rusya’nın her şeye rağmen bu krizi daha fazla devam ettirmeyeceği beklenmelidir”.

Yaptırımların sonuç itibariyle Rusya ekonomisini olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Bilen “Rusya ile yaşanan bu krizin Türkiye ekonomisinde doğuracağı en önemli risk enerji bağımlılığıdır. Alternatif enerji seçeneklerinin bulunması halinde, bu krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri daha hafif olacaktır” şeklinde konuştu.
693 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.