Klinik Araştırmalarda Etik İlkeler Semineri

Klinik Araştırmalarda Etik İlkeler Semineri
28.02.2017
649
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından “Klinik Araştırmalarda Etik İlkeler” adlı bir seminer düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan seminere konuşmacı olarak SAÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Büyükokuroğlu katıldı.

Meslek etiğini ‘kamu görevlisinin görevini yaparken mesleğin gerektirdiği normlar çerçevesinde davranması’ olarak tanımlayan Prof. Dr. Büyükokuroğlu, konuşmasında dünyada etik konusunda yaşanan ihlallerden de örnekler verdi. Prof. Dr. Büyükokuroğlu, “İnsanlık tarihine klinik araştırmalar cephesinden baktığımızda ne yazık ki pek çok insanlık dışı araştırmaya da rastlıyoruz. Örneğin 1941-1947 yıllarında devam eden Nuremberg Araştırmalarında, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kamplarındaki savaş suçluları üzerinde yapılan aşı denemeleri incelendi. Bu araştırmalarda ise gönüllülerin onayı alınmamıştı” dedi.

Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri öğretim üyesi Doç. Dr. Pelin Tanyeri de seminerde klinik araştırmalar yönetmeliğini ve etik kurula olan başvuru sürecini anlattı.

28-02-2017 / Armanç Kayra


649 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.