Kaymakcan, 4+4+4 Eğitim Sisteminin Değerlendirdi

Kaymakcan, 4+4+4 Eğitim Sisteminin Değerlendirdi
28.03.2012
617
A+
A-

Hilal TV’ye konuk olan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kaymakcan, yeni eğitim tasarını değerlendirdi.

SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Kaymakcan kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim yasa tasarısının neler getirdiğini ve neleri değiştireceğini Hilal TV’de anlattı.

Katsayı kalkıyor

Kaymakcan, üniversiteye giriş sınavında uygulanan katsayı yüzünden üniversiteye girişte meslek liseleri ile düz liseler arasında ‘meslek liselerinin aleyhine’ çok büyük bir fark olduğunu hatırlatan Kaymakcan, düzenlemenin getirdiği en önemli yeniliğin lise türlerine göre yapılan katsayı uygulamasının kaldırılması olduğunu ifade etti.

Yeni uygulamanın düz liseliler ile meslek lisesi mezunlarına üniversite giriş sınavında eşit fırsat tanıyacağını belirten Kaymakcan, şöyle konuştu:  “Meslek lisesi mezunları kendi alanları dışındaki 4 yıllık bir üniversite bölümüne pratikte gidemiyordu.  Bu yeni kanunla birlikte bu ortadan kalkıyor. İster meslek lisesini gitsin, ister normal liseye gitsin, ayrıca okulları kaliteli olsun veya az kaliteli olsun, fark etmeyecek. Herkes üniversite sınavında hangi puanı alırsa onunla üniversiteye gidebilecek sadece orta öğretin puanın yüzde 12’si dikkate alınacak ve bu da o kişinin ortaokuldaki ferdi başarısıdır.”

Meslek liselerine talep artacak

Yeni yasa katsayı uygulamasını kaldırdığı için meslek liselere olan talebin artacağını dile getiren Kaymakcan, “Bu yasa meslek liselerini özendiriyor, teşvik ediyor. Çünkü mevcut yasa meslek liselerinin üniversiteye girmelerini büyük oranda engel teşkil için meslek liselerine nitelikli öğrenci gelme oranı çok düşmüş oluyor.  Bu yasa ile birlikte öğrenciler hem meslek sahibi olacak hem de üniversite sınavından yeterli puanı aldığında üniversiteye girebilecek. Bu uygulama ile nitelikli öğrencinin meslek liselerine yönlendirilmesi daha kolay olur” dedi.

İngiltere’de çocuklar beş yaşında okula başlıyor

Yeni düzenlemenin en çok eleştirilen yönlerinden biri olan öğrenim yaşının 5 yaşına çekilmesi konusunu da değinen Kaymakcan Meclise gönderilen son taslakta bu konuda orta yol bulunduğunu dile getirdi. Bir öğrencinin 5 yaşında başlaması için velinin yeterli görmesi ve bakanlığın da olur vermesi gerektiğini ifade eden Kaymakcan, ayrıca İngiltere’de çocukların 5 yaşında okula gittiklerini, 5 yaşın zorunluluk olmadığını bir tercih olduğunu söyledi.

Çocukların 5 yaşında okula gitmesi zorunluluk olmasa da 6 yaşından gün alanların okula başlatmalarının mecburi olacağını anlatan Prof. Dr. Kaymakcan, “Burada önemli olan bu çocuklara verdiğimiz derslerin içeriği, müfredatı, öğretmenlerin tutumu. Birinci sınıfta öğretmenlerin daha toleranslı olması lazım. Bu da kanunun işi değil, bir program işi olduğu kesin.”  şeklinde konuştu.

Gelişmiş ülkelerde kademeli eğitim var

Yeni düzenlemenin kesintisiz eğitim sistemini ortadan kaldıracağını söyleyen Prof. Dr. Kaymakcan “Dünyadaki eğitim uygulamalarına bakıldığında 8 yıl kesintisiz eğitimin çok nadir olduğunu görüyoruz. OECD raporlarına bakıldığında kademeli bir eğitim görüyüz. Modern eğitim demek esnek eğitim demektir. İnsanlara seçenek tanımak demektir.”

28/03/2012 – AB


617 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.