Katılım Ekonomisi İnsana Değer Verir

Katılım Ekonomisi İnsana Değer Verir
02.11.2017
771
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (İSEFAM), ‘İhtisas Seminerleri’ kapsamında “Katılım Ekonomisi” konulu seminer düzenledi.

SAÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde gerçekleşen seminere konuşmacı olarak Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Temel Hazıroğlu katıldı. Toplum düzenlemesinin insanı merkeze alarak yapılması gerektiğine vurgu yapan Hazıroğlu, “Son 150-200 yıldır ilave bir şey üretemedik. Batı ülkeleri aradaki farkı açtı. Farkı kapatmak için bir şeyler yapmayı bırakın, biz birbirimizi boğazlayacak hale geldik” dedi.

Banka olarak görmüyorlardı

Katılım bankalarının ilk olarak kanun hükmünde kararname (KHK) ile kurulduğunu belirten Hazıroğlu, uzun yıllar boyunca katılım bankalarının dünyadaki diğer bankalar ile ilişkisinde sıkıntı yaşandığını, katılım bankalarının banka olarak görülmediğini söyledi. Katılım bankalarının KHK’dan başlayarak Bankacılık Yasası içine girinceye kadar olan süreci anlatan Hazıroğlu, “Bizim küsmeye hakkımız yok. Bir şeyin hakikat olduğuna inanıyorsanız her koşulda onu savunmalısınız” ifadelerini kullandı.

Hakikati her koşulda savunmalıyız

Günümüz İslam dünyasında özellikle ‘düşünce’ kavramının kaybedildiğine işaret eden Hazıroğlu, şunları söyledi: “Yaratıcılığın ar damarı aklın kullanılmasıdır. İslam dünyasındaki zayıflık bizim gelişmemizi önlüyor. Batı bu konuda akıllı davrandı ve bizi birbirimize kırdırarak kendini bir üst seviyeye taşıdı. İmam Gazali ‘Bir toplumda yaşıyorsanız yapılması gerekenleri analiz edin. Yapabileceklerinizi öne alın ve yapmaya çalışın’ demiştir. Bir sorunu tespit edip analiz etmek çok önemlidir. Hakikat durdurulamaz, sadece onu yakalamak gerekir. Bir insan, bulunduğu ortamdaki hakikat ne ise onu bir şekilde ifade etmeli.”

Türkiye ekolünün ‘kendine haslığa’ en yakın ekol olduğuna dikkat çeken Hazıroğlu, cumhuriyete sahip çıkılması gerektiğini ve her şeyin başına İslam konularak sorunları çözmeye çalışmanın doğru olmadığını ifade etti.

Katılım bankası insana değer verir

İnsanın ahlak ile doğasına bağlı kalabileceğini belirten Hazıroğlu, “Ahlak, sıddıklık ve sadıklıktır. Ahlak, iktisadın en temel zeminidir. Yerli yabancı bütün iktisat adamlarının ilgi alanı ahlaktır. İnsan ahlaktan kopamaz. Katılım bankası değer bankasıdır. İnsana değer verir” dedi.

02/11/2017 – GP


771 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.