Karnesi Kötü Olan Çocuğa Yasak Koymayın

Karnesi Kötü Olan Çocuğa Yasak Koymayın
05.02.2016
1.157
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Ayas, bazı ailelerin ikinci dönemde karnesinde kırık not olan çocuklarına oyun oynama ve televizyon seyretme gibi yasaklar bıraktığını, bunun da okula karşı tutumu olumsuz etkilediğini belirterek, “Burada ailelerin çocuklarıyla iyi iletişim içerisinde kalması ve çocukların derslerinin olumsuz etkilenmesine neden olan faktörleri ortaya çıkarıp bulması gerekiyor” dedi.

Ayas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yarı yıl tatilinde öğrencilere ödev verilmemesi projesinin güzel bir uygulama olduğunu söyledi.

Öğrencilerin daha önce tatillerini ödev yapmakla geçirdiğini, çocukların dinlenmeden tekrar okula başladığını vurgulayan Ayas, “Ödev verilmemesi, çocukların tatillerini dinlenmiş olarak geçirmelerine neden oluyor. Dinlenmiş olarak ikinci döneme başladıkları için de daha başarılı ve uyumlu şekilde okul sürecini devam ettirebiliyorlar. Ödev yaparak okula gelmiş olsalardı, sorun yaşayabiliyorlar çünkü dinlenmemiş oluyorlar. Bu açıdan ödevin verilmemesi önemli olarak değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.

İlk hafta yaşanabilecek uyum sorununa dikkat

Ayas, öğrencilerin iki haftalık sürede okulun etkinliklerinden uzak kalmasından dolayı özellikle ilk hafta okula uyum sorunu yaşayabildiğine işaret ederek, “Çocuklar tatil sürecinde evde özgür bir ortam yaşıyorlar. Bir düzen, kural yok, istedikleri saatte yatıyor, kalkıyor, yemek yiyorlar. Kuralsız dönemden sonra okulun başlamasıyla disiplinli ve kuralların olduğu bir ortama başlıyorlar. O da çocukların uyum sağlamasında önemli bir problem olarak karşımıza çıkabiliyor” diye konuştu.

Birinci dönemde öğretmen ve arkadaşlarla yaşanan sorunların da çocuğun okula başlama isteğini etkilediğini vurgulayan Doç. Dr. Ayas, şunları kaydetti:

“Özellikle bazı aileler alınan karnede notların düşük olması nedeniyle çocuğa, ‘kötü not aldın’ diyerek, ikinci dönemde birçok şeye yasak getirebiliyorlar. Özellikle çocukların çok sevmiş olduğu oyun ve televizyon gibi şeyleri yasaklıyoruz. ‘Okul açıldığı için bunları yapmana artık müsaade etmiyoruz, çünkü derslerin kötü’ diyorlar. Bu da öğrencilerin okula karşı tutumunu olumsuz şekilde etkiliyor. Yani sevdiği etkinliklerin elinden alınmasına neden olan faktörün okul olduğu ortaya çıkıyor. Bu düşünceyle okula karşı olumsuz tutum sergiliyor. Burada ailelerin çocuklarıyla iyi iletişim içerisinde kalması ve çocukların derslerinin olumsuz etkilenmesine neden olan faktörleri ortaya çıkarıp bulması gerekiyor. Buna bağlı olarak okulla iyi iletişim içerisinde olmaları lazım. Çocuklarının okulda yaşamış oldukları sorunların tespit edilmesi ve çözülmesi için öğretmen ve yöneticilerle iş birliği içerisinde olması gerekiyor.”

Çocukları ilk hafta akademik çalışmalardan uzak tutun

Tuncay Ayas, aile ortamında yaşanan olumsuzluklar ile eşlerin birbiriyle kavga etmesinin çocuğu negatif yönde etkilediğini ifade ederek, bunun da okuldaki durumuna yansıdığını belirtti.

Ailelerin çocuklarının başarısı için gerekli çabayı sarf ettiklerini, ancak her çocuğun başarılı olamayacağını dile getiren Ayas, “Bireysel farklılıklarımız var, bütün çocuklarımız başarılı olacak diye bir şey yok. A dersinde başarılı olamayan, farklı alanlarda başarılı olabilir. Bu nedenle çocuk, başarılı olduğu alanlara belki yöneltilebilir. Bununla birlikte ailelerimiz çocuklarını dinlesin, değer versinler. Kendileri okula gittikleri dönemde ne yapıyorlardı, nasıl ders çalışıyorlardı? Bunu düşünerek, çocuklarına o şekilde davranmalarında fayda var” ifadesini kullandı.

İlk haftayı akademik çalışmalardan ziyade yaşantısal konular üzerinde değerlendirmenin, çocukların uyum sağlaması açısından önemli olduğunu vurgulayan Ayas, çocukların ilerleyen süreçte çok yoğun sınav maratonuna gireceğini, o nedenle öğretmenlerin çok fazla öğrencilere yüklenmemesini tavsiye etti.

Yarıyıl tatilinin bitmesine de az bir zaman kaldığını hatırlatan Ayas, çocuklara derslerini gözden geçirmeleri yerine bu süreci kitap okuyarak geçirmeleri önerisinde bulundu.
1.157 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.