Karadeniz’in Ekonomik ve Politik Potansiyeli Tartışılacak

Karadeniz’in Ekonomik ve Politik Potansiyeli Tartışılacak
15.10.2012
646
A+
A-

Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi başladı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi”, Avrupa, Rusya ve Karadeniz’e komşu ve çevre ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Kongre’de açılış panelinin başkanlığını Sakarya Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Ali Balcı yaparken, konuşmacılar Almanya’nın Siegen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Karl-Josef Koch, Prof. Dr. Gerd Morgenthaler ve Prof. Dr. Raphaela Averkorn, Avrupa Birliği’nin (AB) Karadeniz ülkeleriyle olan ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundular.

AB’nin Komşularıyla İlişkileri

Avrupa ülkelerinin birliğe doğru giden tarihsel süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Karl-Josef Koch, Karadeniz’e komşu bölgeleri üçe ayırdı. Bu bölgeleri Türkiye, Avrupa Birliği ve diğer komşu ülkeler olarak sıralayan Koch, bu bölgelerin karşılıklı bağımlılıkları olduğunu ve bir bölgenin diğerine alternatif olamayacağının altını çizdi.

Prof. Dr. Gerd Morgenthaler ise, AB’nin komşuluk politikası ve Karadeniz ülkeleriyle ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu. AB’nin komşularla ilişkilerinin bazı koşullara göre işlediğini söyleyen Morgenthaler, AB’nin komşuluk ilişkilerine AB değerleri, reformlar ve teşviklere göre politika geliştirdiğini ifade etti.

Bugüne kadar Avrupa Birliği’nin komşularıyla olan ilişkilerinde önemli ilerlemeler olduğunu söyleyen Morgenthaler, ancak istenen düzeye gelemediğini belirtti. Morgenthaler, AB komşuluk politikalarının önemli ölçüde siyasallaştığını, politikaların şeffaf olmadığını, AB’nin merkezi olarak politikaları denetleyemediğini ve bu politikaların bazı AB üyeleri tarafından yeterince desteklenmediğini belirtti. AB’nin komşularıyla ilişkileri konusunda daha uzun vadeli hedefler ortaya koyması gerektiğini söyleyen Morgenthaler, ayrıca tam bir entegrasyon için sabırlı olunması gerektiğini; bazı değerlerin yerleşmesinin zaman aldığını ifade etti.

Karadeniz Dönemi

Karadeniz’in yüzyıllarca ekonomik bir bölge olduğunu söyleye Prof. Dr. Raphaela Averkorn, Cenevizlilerin Karadeniz’de kurdukları ticaret şehirleri sayesinde yıllarca Avrupa ve Karadeniz bölge ülkeleri arasında önemli bir ticaretin olduğunu belirtti. Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u ele geçirmesiyle Karadeniz’in açık ticari özelliğini kaybettiğini ve kapalı bir denize dönüştüğünü söyleyen Averkorn, 1853 yılında Rusya’ya karşı Osmanlıların yanında yer alan Avrupa devletleri sayesinde ticari hayatta Karadeniz döneminin yeniden başladığını ifade etti.

3 gün sürecek kongrede 2 gün boyunca farklı ülkelerden 32 akademisyen Karadeniz’in ekonomik ve politik önemi konusunda sunumlar yapacak. Kongrenin son gününde ise katılımcılar, Sakarya’nın tarihi ilçesi Taraklı’yı gezecek.

15/10/2012 – AB

 
646 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.