Kanser Tedavisi İçin Fotodinamik Terapi Cihazı

Kanser Tedavisi İçin Fotodinamik Terapi Cihazı
03.03.2018
2.518
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından kanser tedavisinde kullanılmak üzere fotodinamik terapi cihazı geliştirildi.

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan 15 kişilik biyomedikal ekibi, kanser tedavisinde kullanılacak fotodinamik terapi cihazı geliştirdi. Biyomedikal Araştırma Laboratuvarı’nda, kanser tedavisinde kullanılan düşük yan etkili tedavi yöntemi olarak bilinen Fotodinamik Terapi (FDT) için kullanılacak yakın kızılötesi ışık kaynağı tasarlayan 15 kişilik biyomedikal ekibi, farklı ışıma modlarında çalışan cihaz tasarladı.

Kanserli hücreyi seçebilme özelliğine sahip cihazın tüm elektronik devre tasarımı, yazılımları ve kullanıcı arayüzü Sakarya Üniversitesi tarafından geliştirildi. Farklı modların bulunduğu cihazla kanserli tümörün büyüklüğü, yeri ve tipine göre tedavi uygulanabiliyor.

Sakarya Üniversitesi olarak bilimsel proje çalışmalarının temel ilkelerden birini olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “ Bu çalışmada yer alan ekibi kutluyorum. Sadece üniversitemiz için değil insanlığın tümüne etki eden bir çalışma olmuş. Burada disiplinlerarası bir çalışma da söz konusu. Teknik bir alanda tıpla ilgili bir cihazın geliştirilmiş olması bunu gösteriyor. Bunun hem cihazın geliştirilmesi açısından hem de örnek olması açısından bizim için önemi büyük. Üniversite olarak akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi her zaman olduğunu gibi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Dünyada benzeri olmayan bir cihaz

Sakarya Üniversitesi’nde geliştirilen cihaz hakkında bilgiler veren Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hyun Soo Lim, “Sakarya Üniversitesinde biyomedikal cihazlar üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Kanser tedavisinde dünyada benzeri olmayan bir cihaz ürettik. Bu sadece elektronik cihaz değil, medikal bir sistem. Kanser hastalarının diğer etkin olmayan yöntemlerden daha etkin, daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde kurtulmasını sağlayacak bir model. Fotodinamik terapi uygulaması çok kolay ve güvenli olan, kişiye çok zarar vermeyen etkili bir kanser tedavi yöntemidir. Burada şöyle bir avantaj var. Kullanıldığında eğer bir iyileşme olmadıysa defalarca kullanılabiliyor çünkü bu sistemin yan etkisi yok. Bu sistem birkaç kullanımda çok daha etkili olabiliyor” dedi.

Sadece akademik ortam kalmayacak

Biyomedikal Araştırma Laboratuvarı’nda üretilen bu cihazın sadece akademik ortamda kalmayacağını ifade eden Prof. Dr. Lim, cihazın piyasa sürülmesi için çalışmalar yürüttükleri belirtti. SAÜ’nün cihazın endüstriye kazandırılmasında bir merkez olmasını istediğini vurgulayan Hyun, cihazın, muadilleri denilebilecek ABD ve Almanya tarafından üretilen cihazlara göre 4 ışıma modu olduğunu söyledi.

Bu cihaz ile 4 farklı tedavinin planlanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Lim, “bu cihazda 4 farklı mod mevcut, benzer cihazlarda ise sadece tek mod var. Bu da cihazımızı çok daha avantajlı hale getiriyor. Bu 4 modun olması farklı kanser hücrelerine karşı kullanabileceğiz anlamına geliyor. Sadece laboratuvarlarda değil kliniğin içinde kullanılabilecek durumda olan bir cihaz. Bu cihazı Teknoloji Fakültesi öğrencileri ve hocaları birlikte ürettik. Hedefimiz, bu cihazın Türkiye menşeili olarak seri üretimine geçip, diğer ülkelere pazarlamak ve üniversite hastanelerine dağıtmak” diye konuştu.

“Çalışmalarımız devam ediyor”

Proje koordinatörlerinden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Zahid Yıldız, TÜBİTAK’ın cihazlarını “Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı”na kabul ettiğini aktaran Yıldız, cihazın “teşhis yapmadığını, tedavi cihazı” olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yıldız, bundan sonraki hedeflerinin teşhisi ve tedaviyi aynı anda kendi üzerinde yapabilen uzman sistem geliştirmek olduğunu söyledi.

SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, biyomedikal ekibi ve Güney Koreli Hyun’un akademik çalışmaları neticesinde kanser tedavisinde kullanılacak güzel bir cihazın geliştirildiğini ifade etti. Fakülte olarak farklı alanlarda da çalışmaların bulunduğu ifade eden Dekan Sarıbıyık, ülkemizin ve bölgemizin kalkınması amacıyla işbirliklerine açık olduklarını dile getirdi.

03.03.2018 – YC


2.518 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.