Kamu Katılım Bankacılığı Çalıştayı

29 Mayıs 2014

Sakarya İslam Ekonomisi ve Finansı Çalıştayları (SİEFÇ) serisinin ikincisi Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.

SAÜ İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü’nün İslam Ekonomisi ve Finans Eğitimi başlığı altında gerçekleştirildiği İslam Ekonomisi ve Finansı Çalıştayları serisinin ikincisi ‘Kamu Katılım Bankacılığı’ adıyla gerçekleştirildi. Katılım bankalarının temsilcilerinin ve akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, ‘katılım bankalarının ortaklık yapısının, gerçek bir İslami ekonomik düzeni başarma yönünde etkisi’, ‘mevcut katılım bankalarının ortaklık yapısının katılım bankacılığı sektörüne etkileri’, ‘kamu katılım bankacılığından beklenen çıktılar nelerdir’, ‘kamu katılım bankacılığından beklenen çıktılarını realize edilmesi’, ‘olumsuzlukların azaltılması için stratejiler’ konularında sunumlar yapıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan SAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Saraç, “Yeni Türkiye’nin attığı sağlıklı ve doğru adımlardan bir tanesi olan faizsiz ekonomi, faizsiz finans ve katılım bankacılığı konularında, artık devlet erki olarak bu işe daha bir ciddiyetle eğilinmesi ihtiyacı tespit edildi. Artık siyasi iradede devletin mali otoriteleri tarafından, mali piyasayı düzenleyen ve denetleyen otoriteler tarafından konunun altı bir kere daha çizildi ve bu konu, çeşitli masalarda çeşitli boyutlarıyla tartışıldı. Sonuç olarak bu konular dönüp dolaşıp hep eğitime odaklandı” şeklinde konuştu.

Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı yüksek lisans programının diğer üniversitelere de örnek teşkil ettiğinin altını çizen Saraç, “15’i tezli 15’i tezsiz programda olmak üzere 30 öğrenci ile birinci yılımızı tamamlamak üzereyiz. Bizden sonra da bu diğer üniversiteler tarafından örnek alındı, İstanbul Üniversitesi’nin de benzer bir programı başlatacağını biliyoruz. Bu tarz programlar gerçekten Türkiye’nin önünü açacak çalışmalardır” dedi.

Çalıştayda konuşan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Üniversitemizde böyle değerli bir çalıştayın olması üniversitemizin ana ilkelerine çok uygun ve yerinde bir çalışma. Rahmetli Sabahattin Zaim, Nevzat Yalçıntaş gibi çok önemli isimler burada öğretim elemanıydı. Enflasyon o sıralarda Türkiye’de çok yüksekti, borç para alışverişleri çok zordu ve kimseden borç para alınamıyordu. Bunun için de bu işin eğitim öğretimi üniversite içinde bir birim olarak oluşması bizi çok sevindirdi” diye konuştu.

80’li yıllardan beri Türkiye’de faizsiz finans konusunun gündemde olduğunu belirten Elmas, “Üniversite olarak faizsiz finans konusunda disiplinler arası çalışmalar yapıldı. Başbakanımız da üniversitemize geldiğinde bu konuya destek vereceğini söyledi. Konunun önemli olduğunu ve Türkiye’ye örnek olması gerektiğini ifade etti” dedi.

Çalıştayda, son bir yıldır hazırlıkları süren ve özellikle son günlerde yeniden gündeme gelen devletin katılım bankacılığına girmesi konusu her boyutu ile tartışıldı. Kamu katılım bankacılığı ile ilgili akademik sunumlarla başlayan çalıştayda Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yönetilen kamu katılım bankacılığına ilişkin ilk kamuoyu araştırmasının bulguları da paylaşıldı. Bulguları açıklayan Prof.Dr. Fatih Savaşan, katılım bankacılığına yönelik araştırmalar zincirinin bir halkasını oluşturan araştırmanın devam ettiğini söyledi. Savaşan, “1200’e yakın katılım ve ticari banka müşterisi üzerinde yapılan araştırmanın ilk sonuçlarına göre, vatandaşlar kamu katılım bankacılığına destek vermekte ve kamu katılım bankalarının sektörün derinleşmesine yardımcı olacağını düşünmektedir” şeklinde konuştu.

Çalıştayın sonunda, gün boyunca tartışılan fikirler ışığında hazırlanan sonuç bildirgesi üzerindeki mütalaalara geçildi. Çalıştayın sonunda İslam Ekonomisi ve Finansı alanına özel konularda çalıştaylara devam edilmesinin önemine dikkat çekildi.

29.05.2014 MA

29 Mayıs 2014 - 12:05