İstiklal Marşı’nın Kabulü

İstiklal Marşı’nın Kabulü
13.03.2015
1.162
A+
A-

İstiklal Marşı’nın kabulünün 94’ncü yıl dönümü dolayısıyla, Sakarya Üniversitesi’nde bir konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Öğrenci Konseyi ve SAÜ Şiir topluluğu tarafından düzenlenen “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 94’ncü Yılı” isimli etkinlik, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe, SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Ural konuşmacı olarak katıldı.

İstiklal Marşı’nın neler ifade ettiği konusunda bir konuşma yapan SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, bizlerin bu topraklarda kılıç zoruyla değil, hoşgörü ile var olduğumuzu söyledi.  Her ülkenin milli marşlarında çeşitli motifler işlediğini ifade eden Prof. Dr. Daşçıoğlu, “Her ülkenin milli marşı vardır. Birçoğu, üçüncü sınıf yazarlar tarafında yazılmış, yazarlarının ismi dahi unutulmuştur. Ancak bizim milli marşımız, daha öncesinden de kendini ispatlamış birinci sınıf bir şair tarafından yazılmıştır. İsminin unutulması mümkün değildir. Böyle bir insanın milli marşımızı yazması, milletimize bir lütuftur” dedi.

İstiklal Marşını, bir İstikbal Marşı olarak kabul edebileceğini dile getiren Prof. Dr. Daşçıoğlu, “İstiklal Marşı, bu ülkeyi ilelebet ileriye götürecek bir marştır. İstiklal Marşımız, geçmişi anma değil, geleceği kurma faktörüdür” diye konuştu.

İstiklal Marşı’nın yazılışı ile ilgili bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Ural, “Maarif Bakanlığı tarafından düzenlenen marş yarışmasına, Mehmet Akif ısrarlara rağmen katılmamıştır. Yarışmada ödül olduğu ve milletvekili olduğu gerekçesiyle, kendisine iletilen teklifleri kabul etmemiştir. Daha sonraları yarışmadaki para ödülü kaldırılınca Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı ve 48 saat içinde yazımını tamamladı” diye konuştu.

İstiklal Marşı’nın bir bağımsızlık sembolü olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Kürşad Koca ise yaptığı konuşmada, “94 yıldır her birimizin gururla okuduğu marşta, istiklal ve bağımsızlık var. Bu marş bizlerin ruhunu yansıtıyor. Çünkü bağımsızlık Türk Milletinin ruhunda var. İstiklal Marşı’nın her kıtasında bir mesaj var” şeklinde konuştu.

Vatan konusunun çok önemli bir hassasiyet duygusu içerdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Koca, “Vatan yoksa bağımsızlığın da bir anlamı yoktur. Bağımsızlık için, ezanların dinmemesi ve bayrakların inmemesi gerekir. Bizler bu konuya hassasiyet göstermeliyiz. Devletine sahip çıkan bir millet yoksa, o devlet de yok olur” dedi.

Konferansın sonunda konuşmacılara çiçek ve plaket takdim edildi.

13/03/2015 – YC
1.162 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.