İşsizlere Rehber Olacaklar

İşsizlere Rehber Olacaklar
17.02.2012
1.434
A+
A-

İş ve Meslek Danışmanları sınavı, Sakarya Üniversitesi’nde yapılıyor.

İşsizlere yol gösterecek, onları uygun işlere yönlendirecek; işçiyi ve işvereni ortak bir zeminde buluşturacak ‘İş ve Meslek Danışmanları’ Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından değerlendiriliyor. 15 Şubat’ta yapılan ve 3500 adayın katıldığı teorik sınavın ardından 16 – 19 Şubat tarihîleri arasında uygulama sınavı yapılacak.

İş Arayanlara Yardımcı Olacaklar

Türkiye ve dünyanın en büyük sorunlarından olan işsizliği azaltmaya yönelik Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından başlatılan ve Avrupa Birliği’nin desteklediği proje sayesinde, ülkemizdeki işsizlere iş bulma konusunda yardımcı olacak ve işverenlere de ihtiyaçlarına uygun işgücü kazandırma konusunda aracı olacak İş ve Meslek Danışmanları yetiştiriliyor.

6 aylık kurslarının ardından teorik ve uygulamalı sınavlara girecek 3500 İş ve Meslek Danışmanı adayı, başarılı oldukları taktirde İş ve Meslek Danışmanı sertifikası alacaklar ve İŞKUR tarafından da KPSS puanlarına göre görevlendirilecekler.

“İş ve Meslek Danışmanlarının iş ve meslek danışmanlığı alanında sertifika sahibi olmasını isteyen İŞKUR, bu alanda akredite olmuş bir kuruluştan bunun belgelendirilmesini istiyor” diyen Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SAÜSEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Zengin, 2012’de Türk Akreditasyon Kurumu(TÜRKAK) tarafından akredite olan ve bu alanda Türkiye’de yetkili iki üniversiteden biri olduklarını söyledi.

5 Aşamalı Bir Sınav

15 Şubat’ta gerçekleştirilen teorik sınavın sorunsuz geçtiğini aktaran Zengin, SAÜSEM olarak 3500 değil bu sayının çok üstünde 10 bin hatta 15 bin adaya yönelik sınavlar yaptıklarını, bu konuda tecrübeli olduklarını vurguladı.

Sertifika almak isteyen adaylar, 5 aşamalı bir sınava tabi tutuluyor. Bu sınavın son iki aşaması ise, uygulamaya dönük. Uygulama sınavı hakkında bilgi veren Zengin, “Figüranlarımız var. Her sınıfta iki beden eğitimi ve rekreasyon bölümü ile tiyatro bölümü öğrencilerinden iş arayan adaylarımız var. Bunların rolleri tanımlanmış olup, verilen senaryoya göre rollerini oynayacaklar. İki de değerlendirici hocamız var” dedi.

İş Arayanı Yönlendirecekler

İş arayan figüran kendisine anlatılan role uygun olarak, iş bulmak üzere İŞKUR’a geliyor ve İş Meslek Danışmanı görevinde aday öğrenci, figürana yardımcı oluyor. Adayın ilk görüşmeden iş arayan kişiyi uğurlayana kadar ki tüm süreçlerinin değerlendirildiği uygulamada, önceden belirlenen kriterlere göre puan veriliyor.

Ayrıca adaylar, İş ve Meslek Danışmanlığıyla ilgili 11 sunum konusundan birini rastgele seçiyor ve yaptıkları sunuma göre performansları ölçülüyor.

Değerlendirme yapan öğretim üyelerinin kimler olacağının Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından tanımlanmış olduğunu söyleyen Zengin, “En az 5 yıl öğretim görevlisi veya öğretim üyesi olan; işletme, iktisat, pedagojik formasyon gibi alanlarda uzman olanlar bu sınavları değerlendiriyor” dedi.

Objektif Bir Sınav

Objektif bir sınavın yapılması konusunda çok hassas olduklarını söyleyen Zengin, “Aynı anda 40 sınıfta yapılan bu sınavlarda ne öğretim üyesi ne de aday kiminle sınava gireceğini önceden bilmemekte ve sınavın tüm aşamaları kamera ile kayıt altına alınmakta” dedi.

Değerlendirme kriterlerinin MYK tarafından tanımlanmış olduğuna dikkat çeken Zengin şöyle konuştu: “Danışman görüşmesinde adayımız sınava girecek, adayımızın karşısına iş arayan bir vatandaşımız geliyor. Ona sorular sorarak iş bulmaya çalışıyor. Bu iş bulma eyleminde kendileri de biliyorlar hangi davranıştan puan alacaklarını. Hocalarımız sürece müdahale etmiyorlar, hiç konuşmuyorlar.  Sadece listede yapılması gerekenleri yapıp yapmadığını kontrol ediyorlar ve buna göre yaptı veya yapmadı şeklinde listeye işaret koyuyorlar.”

19 Şubat’a kadar devam edecek sınavların sonunda başarılı adaylar İş ve Meslek Danışmanı sertifikasını alabilecekler.

17/02/2012 – AB

 

 
1.434 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.