İslam Medeniyetinin Kurucu Nesli Sahabe Sempozyumu Tamamlandı

İslam Medeniyetinin Kurucu Nesli Sahabe Sempozyumu Tamamlandı
03.10.2017
1.177
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Araştırma Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “İslam Medeniyetinin Kurucu Nesli Sahabe 3” konulu sempozyum sona erdi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyuma 8 ülkeden 60 akademisyen ve araştırmacı katıldı. Alt başlığı “Sahabe ve Dirâyet İlimleri”olarak belirlenen sempozyumun açılış törenine Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya İl Müftü Vekili Yunus Acar ve birçok akademisyen katıldı.

Uluslararası alandaki ilk program

İslam Tarihi hakkında yaptığı çalışmalar ile tanınan Prof. Dr. Mustafa Fayda’nın konuşma yaptığı açılış oturumu ile başlayan sempozyum hakkında bilgi veren SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, sempozyumun “Sahabe ve Dirayet İlimleri” konu başlıklı olarak bu konuda uluslararası alanda yapılan ilk program olduğunu söyledi. Sempozyumda edinilecek bilgilerden bugün de yararlanılacağını aktaran Prof. Dr. Ahmet Bostancı, “Dirayet ilimleri dediğimiz fıkıh, tefsir, hadis, tasavvuf gibi ilimlerde ne tür şeyleri ortaya koymuşlar, bunları tespit etmeye çalışıyoruz. Ehl-i sünnette sahabenin konumu konusunda genelde bir ittifak var. Fakat ülke bazında bazı konularda farklı düşünceler ortaya çıkabiliyor. Zaten bu programın amacı tartışarak doğruyu bulmaktı. Sempozyum vesilesiyle Türk ve yabancı akademisyenler aynı platformla bir araya geliyorlar. Sempozyumun İslam dünyasında ilmi gelişime katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplamda 28 tebliğ

SAÜ İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Hayati Yılmaz da “Sahabe” konulu sempozyumların üçüncüsünü düzenlediklerini belirterek, sahabe toplumunun İslam medeniyetinin kurucu nesillerinden olduğunu söyledi. Sahabenin doğru anlaşılması ve topluma intikal edilmesinin önemli bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yılmaz, “Bu toplantıda sahabenin dirayet ilmi dediğimiz, akli ilimlerle konularla alakalı öncülüğü ve açtığı çığırlar konusuydu. Programa 8 ülkeden 60 akademisyen katıldı. Toplamda 28 tebliğimiz var, bunlar yabancı hocalarımız tarafından katılımcılara sunuldu. Katılım noktasında da bizi memnun eden bir toplantı gerçekleştirdik” diye konuştu.

Sempozyumun amacının sahabeyi topluma doğru tanıtmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, SAÜ’nün bu konularda oldukça iyi çalışmalar yaptığını, sahabenin gerçek fonksiyonlarını ve değerlerini oraya koymayı amaçladıklarını kaydetti. Bu noktada sahabe olmadan olmayacağı ve İslam’ın doğru anlaşılamayacağı sonucunun ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Yılmaz, “Sahabe nesliyle ilgili değerli bilgiler bulunmaktadır. Bu konuda biz Müslümanların da örnek nesil olan sahabeyi doğru anlamak konusunu bu sempozyumlarda ortaya koyduk” dedi.

7 farklı oturum

Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Fas, Irak, Yemen, Cezayir, Mısır gibi birçok ülkeden altmışa yakın akademisyenin katılımıyla 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde gerçekleşen sempozyumda iki gün boyunca “Sahabe ve Dirâyet”, “Sahabe ve Sünnetin Anlaşılması”, “Sahabe ve Fıkıh”, “Sahabe ve İtikâdî Konular”, “Sahabe ve Yönetim” ve “Sahabe ve Yorum” başlıklı oturumlarda çok sayıda tebliğ sunulup müzakere edildi.

Sempozyum devam etmeli

Sempozyumun sonunda ise Prof. Dr. Ahmet Bostancı başkanlığında, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Muhammed Ahmed el-Hâtib, Prof. Dr. Abdullah Aydınlı, Prof. Dr. Enbiya Yıldırım ve Prof. Dr. Muhammed Ali el-Umerî’nin katılımıyla bir değerlendirme oturumu yapıldı. Sempozyumun çok faydalı ve verimli geçtiğini ifade eden konuşmacılar yaptıkları değerlendirmelerde, daha önce yapılan iki sahabe sempozyumu ile bu sempozyumda sunulan tebliğler ve ulaşılan sonuçlar bir araya getirildiğinde, konuyla ilgili bilgi sahibi olmak veyahut araştırma yapmak isteyenler için çok önemli bir kaynak oluşturacağını, dolayısıyla da bu sempozyumlar serisinin genişletilerek devam etmesi gerektiğini belirttiler.

03-10-2017 / ST


1.177 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.