İnsansız Hava Aracı ABD’de Yarışacak

İnsansız Hava Aracı ABD’de Yarışacak
23.02.2015
1.004
A+
A-

Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin tasarlayıp geliştirdiği insansız hava aracı Tuğrul, ABD’de düzenlenecek yarışmada Türkiye adına mücadele edecek.

SAÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin Sakarya Modelcilik Spor Kulübü desteğiyle geliştirdiği insansız hava aracı Tuğrul, Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) tarafından 10-12 Nisan tarihleri arasında ABD’nin Arizona eyaletinde düzenleyeceği “Tasarla, Yap, Uçur” temalı İnsansız Hava Aracı yarışmasına katılacak.

Cessna Uçak Şirketi ve Raytheon Füze Sistemleri’nin katkılarıyla düzenlenecek yarışmaya farklı ülkelerden çok sayıda üniversite katılacak. Yarışmada zamana karşı yarışacak olan katılımcılar, geliştirdikleri elektrik motorlu uzaktan kumandalı modellerle boş uçuş, ağırlıklı uçuş ve top atışı olmak üzere toplam üç farklı görevi yerine getirecek.

Dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Arizona State, Cornell, Ohio State ve MIT’e karşı mücadele edecek olan Tuğrul, 2,5 kg yük taşıma kapasitesine sahip ve alçak-orta irtifada atış yapabiliyor. Kullanılan batarya özelliklerine göre tam yüklü durumda 30dk – 40dk havada kalabilme özelliğine sahip. Yarışmada NiMH pil kullanımı zorunlu olduğu için uçak tasarımı bu kriter dikkate alınarak yapıldı. İhtiyaç haline kamera sistemi uçak üzerine monte edilebiliyor. 10 cm çapında ve 68gr ağırlığında altı adet plastik topu teker teker bırakabilen bir mekanizma öğrencilerimiz tarafından geliştirildi. 9 öğrenci, 4 akademik danışman ve 2 pilottan oluşan SAÜ ekibi, yarışmada “SAU-Fly” adıyla yer alacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi, ODTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Hava Harp Okulu, yarışmada Türkiye adına mücadele etmesi planlanan diğer üniversiteler olarak açıklandı. Prototipi geliştirilen ve uçuş testleri başarıyla tamamlanan Tuğrul-1’in, yarışma tarihine kadar performans arttırmaya yönelik iyileştirmeleri devam edecek.

23/02/2015 – ST


1.004 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.