İnsan, Bilinçaltının Esiri Oldu

İnsan, Bilinçaltının Esiri Oldu
08.05.2015
1.138
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi ( SASGEM) tarafından düzenlenen konferansta “İnsan Fenomeni” ele alındı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansın konuğu Sebahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Canatan oldu. Konuşmasına modern tarihte insanın “üç düşüşü” olarak adlandırdığı, “Kopernik devrimi” , “Darwinist evrim” ve “ Freudçu  psikianalizm” süreçlerini açıklayarak başlayan Prof. Dr. Canatan, modernite inşası sürecinde insanın bilinçaltının esiri olduğunu söyledi. Modern dönemin sadece bireysel anlamda değil, toplumsal anlamda da insanlığa çok şey kaybettirdiğini vurgulayan Canatan, 20. yüzyılda yaşanan iki savaşın ve halen sürmekte olan insanlık dramlarının bunun açık kanıtı olduğunu belirtti.

İnsanın “beşer” olarak doğup  sonradan insan olabildiğini ifade eden Canatan, bu noktada insanın bedene indirgenmesinin yanlış olduğunu söyledi. Modern insana sunulan rol modelin, bedeniyle öne çıkan “mankenler” olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Canatan, bu durumun insanın tabiatında yer alan “ruh-beden bütünlüğünü” bozduğunu dile getirdi. Bu sürecin zannedildiği gibi insanı özgürleştirmediğini söyleyen Prof. Dr. Kadir Canatan, insanın eylemlerinin Allah’ın “yaratma” fiiliyle ilişkisi olduğunu belirtti.

08/05/2015 – EH
1.138 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.