İlkyardımı Anlattı

İlkyardımı  Anlattı
02.11.2011
1.375
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Yürümez, Pratik İlkyardım Önerileri isimli bir konferans verdi.

SAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Yürümez, Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Herkes İçin Sağlık’ konferansları kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Pratik ilkyardım Önerileri’ isimli bir konferans verdi.

İlkyardımın yaşam ile ölüm arasında ince bir çizgi olduğunu belirten Doç. Dr. Yürümez, ilkyardımın 6 temel kuralını tedbir, telekomünikasyon, triaj, tanı, tedavi ve taşıma olarak sıraladı.

İlkyardımcının tanımını “hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan eğitim almış kişi ya da kişiler” olarak tanımlayan Yürümez, ilkyardımın amaçlarını “hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak, hasta veya yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak” olarak ifade etti.

Yürümez, ilkyardımcının görev ve sorumluluklarını da “Olay yerini incelemek, önce kendinin ardından da hasta ve çevrenin can güvenliğini sağlamak, derhal ambulans çağırmak veya çağrılmasını sağlamak, kendini tanıtarak bu konuda eğitim aldığını çevreye açıklamak ya da etrafta ilk yardım konusunda daha bilgili biri varsa müdahaleyi ona bırakıp yardımcı durumuna geçmek, soğukkanlı ve çevreyi sakinleştirici şekilde davranmak, hastayı soğukkanlı ve hızlı bir şekilde değerlendirmek, gereken müdahaleyi yapmak, bilmediği bir konuda müdahale etmemek veya yanlış ve bilinçsiz bir müdahale edilmesini önlemek, olay yerine ulaşan sağlık personeline doğru ve sağlıklı bilgi vermek, kazazedenin eşyalarını kontrol altına almak” şeklinde sıraladı.

02/11/2011 – Haber Merkezi


1.375 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.