İki Ayda Hafız Olmak

İki Ayda Hafız Olmak
09.11.2012
1.734
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi’nin geleneksel Çarşamba Konferansları devam ediyor.

Çarşamba Konferanslarının bu haftaki konuğu Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Şahin oldu. 7 Kasım Çarşamba günü İlahiyat Fakültesi Hakkı Ekşi Konferans Salonu’nda düzenlenen “İki Ayda Hafız Olmak: Kur’ân-ı Kerim Hıfzında Teknik ve Tavsiyeler” konulu konferansta konuşan Şahin, Kur’ân’ı Kerim’i kısa sürede ezberlemek ve hıfzı uzun süreli devam ettirmek için kendisinin bizzat uygulamış olduğu yöntem hakkında bilgi verdi.

Önerdiği yöntemin klasik sistemde uygulanan kuralların tamamına aynen uyduğunu ancak klasik sistemin biraz geliştirilerek sistematik hale getirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Hatice Şahin tavsiye ettiği yöntem doğru uygulandığında hafızlık süresinin kısalması kendiliğinden oluşacağını, ancak herkes için en kısa süreyi düşünmek yanlış bir bakış açısı olacağını,  kişinin kabiliyetleri ölçüsünde zaman göreceli olarak kısalacağını belirtti.

Söz konusu yöntemi 3 yıl 4 ay uyguladığını ifade eden Şahin, bu süreç içerisinde 30 kadar öğrenci mezun ettiğini ve bu öğrencilerin 53 gün, 59 gün, 2.5 ay,  3 ay, 4 ay gibi kısa sürelerde hafızlıklarını bitirip % 95’inin Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı hafızlık sınavında başarılı olduğunu söyledi.

ŞAHİN, söz konusu yöntemi 3 yıl 4 ay uyguladığını  bu süreç içerisinde 30 kadar öğrenci mezun ettiğini ve bu öğrencilerin 53 gün, 59 gün, 2.5 ay,  3 ay, 4 ay gibi kısa sürelerde hafızlıklarını bitirip % 95’inin Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı hafızlık sınavında başarılı olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Hatice Şahin’in hafızlık için önerdiği yöntemin temel başlıkları şu şekilde:

  1. Ezber metodunun doğru yapılması. Ezberlemeyi kolaylaştırmak amacıyla, zihnin çalışma mekanizması dikkate alınması gerekmektedir. Bütüne nazaran parçaların ezberlenmesi daha kolay olacağından ona uygun bir şekilde ezber yapılmalı.
  2. Hafızlık sürecinin 1. Dönem (Hafızlık Hazırlık Aşaması) ve  2. Dönem (Hafızlık) olmak üzere iki dönem halinde yapılması. Hangi dönemde ne yapılacağı ayrıntılı bir şekilde bu yöntemde belirtilmektedir.
  3. Tekrarların yapılmasında  bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Tekrarların gelişi güzel zamanlarda yapılması, ezberi korumaya yetmeyecektir. Dolayısıyla hafızlık esnasında olduğu gibi, ezberi koruma sürecinde de zihnin çalışma sistemi dikkate alınarak oluşturulan tekrar aralıklarının hazırlanan programlarda belirtilen şekilde düzenlenmesi, ezberi koruma çabasına yardımcı olacaktır.
  4. Vakitlerin düzenlenmesi çok büyük bir öneme arz etmektedir. Ezber koruma amacıyla yapılacak tekrar vakitlerinin hangileri olması gerektiği yeni yöntemde açıkça ayrıntılı bir şekilde belirtilmektedir.
  5. Hafızlığın uzun süreli korunması ile ilgili bazı programlar verilmektedir.
  6. Yöntemin başarılı olması için belirtilen hususlar dışında bazı unsurlar daha bulunmaktadır. Bunlar arasında nelerle beslenmek gerektiği, yemek öğünlerinin nasıl düzenleneceği, sosyal aktivitelerin nasıl ve ne şekilde yapılacağı, rehberlik dersleri ve bu derslerde işlenecek konular gibi hususlar bulunmaktadır.

Konferansın ardından Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Günay tarafından Yrd. Doç. Dr. Hatice Şahin’e hediye takdim edildi.

09/11/2012 – HM
1.734 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.