IBAN Numarasının Güncellenmesi

IBAN Numarasının Güncellenmesi
15.12.2011
3.063
A+
A-

Öğrencilerin 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren Web Obis sisteminden IBAN numaralarını güncellemeleri gerekiyor.

Öğrencilerimize herhangi bir nedenle yapılacak ödemelerde – üniversitemize ilk kayıt esnasında alınan katkı payı ücretinin iadesi, fazla veya sehven yatırılan katkı payı ücreti, yaz okulu döneminde yapılan fazla ödemeler gibi -kolaylık sağlamak için öğrencilerimizin IBAN numaralarını webobis sistemine girmeleri gerekmektedir.

2010-2011 öğretim döneminden itibaren ön kayıt esnasında öğrencilerimizden kendilerine ait banka hesaplarının IBAN Numaraları istenmiştir. Ancak çoğu öğrencimiz yanlış IBAN Numarası, bir kısım öğrencimizin ise anne babasına veya bir başkasına ait IBAN Numarasını vermiştir. 2010-2011 öğretim döneminden önce kayıt yaptıran öğrencilerimizin ise IBAN numaraları sistemde bulunmamaktadır.

Bu nedenle, bütün öğrencilerimizin 15 Aralık 2011 tarihinden itibaren üniversitemizin Webobis adresinden kullanıcı adı ve şifrelerini girerek bilgi güncelleme sekmesinden kendilerine ait banka hesaplarının IBAN Numaralarını  (Örnek: TR460001000471561848937001 TR ve 24 rakamı boşluk bırakmadan ) girmeleri  veya güncellemeleri gerekmektedir.

Öğrencilerimizin ileriki dönemlerde kendilerine yapılacak herhangi bir ödemede sıkıntıya düşmemeleri için bu hususu dikkate almaları önemle duyurulur.

IBAN Nedir?

IBAN, International Bank Account Number yani uluslararası banka hesap numarası için kullanılan bir kısaltmadır. Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde, ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızını, kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla uluslararası banka hesap numarası standartı geliştirilmiştir. IBAN bugün 33 Avrupa ülkesinde kullanılmaktadır.

IBAN, dünyadaki tüm banka hesapları içinde yalnızca bir hesabı işaret eden; en fazla 34 basamaklı, rakam ve harflerden oluşan alfanumerik bir değerdir. Her hesabın bir IBAN’ı vardır ve bir IBAN, yalnızca bir hesabı işaret eder.

Türkiye’de IBAN uzunluğu 26 hane olarak belirlenmiştir.
Türkiye’de IBAN kullanımı 1 Eylül 2005 tarihinden itibaren başlamıştır. Bu tarihten itibaren ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankalar, müşteri tarafından talep edilen ve para transferine konu olan her bir hesap (vadesiz TL ve döviz hesapları) için birer IBAN numarası üretmiştir.

1 Eylül 2005′ten itibaren Türk Bankaları IBAN ile yurtdışına havale taleplerini karşılamaya ve yurtdışından IBAN ile gelen havaleleri kabul etmeye başlamışlardır.

IBAN, yurtdışı para transferlerinde olduğu gibi ülkemizdeki bankalar arasındaki yurtiçi para transferlerinde de (EFT işlemlerinde) 1 Eylül 2005 tarihinden itibaren kullanılmaktadır. Bu tarih itibariyle tüm banka müşterileri, bir banka ve diğer finans kurumundan, Türkiye’deki bir başka banka ve diğer finans kurumu nezdindeki bir hesaba IBAN ile EFT havalesi gönderebilme imkanına kavuştular.

IBAN ile yapılan para transferlerinde alıcının şubesi, şehri vb. detayları bilmeye gerek olmaması, yalnızca hesap numarası ile transfer işlemi gerçekleştirilebiliyor olması en büyük avantajlardan biri.

Böylece ülkelerarası para transferlerinde olduğu gibi ülkemizdeki bankalar arası EFT işlemlerinde de karşı banka hesap numarasının yanlış yazılmasından doğacak gecikme, yanlış hesaba geçme vb. riskler ortadan kaldırılmış oluyor.

Banka hesaplarınızın IBAN’larını almak için bankanıza başvurmak gerekmektedir. Hesaplarınıza ait IBAN’larınızı yalnızca bankanızdan alabilirsiniz. Günümüzde birçok banka internet şubesi üzerinden hesaplarınızın IBAN bilgisine ulaşmanıza imkan vermektedir.

15/11/2011 – // Haber Merkezi

 
3.063 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.