Hürses (19.01.2013): Bağımsız Denetçiler, Sakarya’da Yetişecek

19.01.2013

Yeni Türk Ticaret Kanununa göre her şirkette bulundurulması zorunlu hale getirilen Bağımsız Denetçiler, Türkiye’de yalnız SAÜ tarafından eğitilerek lisans alacak. Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre her şirkette bulundurulması zorunlu hale getirilen Bağımsız Denetçiler, Türkiye’de yalnız SAKARYA ÜNİVERSİTESİ (SAÜ) tarafından eğitilerek sertifika alacak. Kamu Gözetim, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) ile SAÜ arasında imzalanan protokol gereği, Bağımsız Denetçiler Türkiye’de sadece SALPde eğitim alacak. Bu eğitimlerde basarı sağlayan yeminli mali müşavirler ve serbest muhasebeci ve mali müşavirler, Bağımsız Denetçi lisansı alacak. Eğitimlerin verileceği SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Zengin, yaptığı açıklamada, 6 günlük eğitimlerin ardından Bağımsız Denetçi lisanslı vereceklerini söyledi. Zengin, bağımsız denetçi yetkisini sadece kendilerinin vereceğini belirterek, bu konuda yeminli mali müşavirleri ve serbest muhasebeci ve mali müşavirleri eğitime alacaklarını bildirdi. Türkiye’de yaklaşık 4 bin 200 yeminli mali müşavirin bulunduğuna işaret eden Zengin, ” 3 dersten oluşan eğitim vereceğiz. Yaklaşık 15 yıllık mesleki tecrübesi olan müşavirler bu eğitimden faydalanabilecek. 14 yıllık serbest muhasebeci ve mali müşavirlere de eğitim vereceğiz ” dedi. ” Bu eğitimi tamamlayan meslek üyeleri, ilave bir sınava tabi tutulmadan bağımsız denetçi lisansı alacak ” diyen Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: ” TTK’ya göre kurulmuş bir alan bu. Yakın gelecekte tüm şirketlerde olması zorunlu hale getirilecek bir alan. Bu yüzden çok önemli ve bu alanın ilk mezunlarını biz yetiştireceğiz. Şuana kadar 2 bine yaklaşık bir başvuru var eğitim için. 4 bin civarında yeminli mali müşavir ve 10 bin kişiye yakın da serbest muhasebeci ve mali müşavir var. Yaklaşık 20 bin meslek çalışanını ilgilendiren bir eğitim bu. Önümüzdeki dönemde daha da önemli bir hale gelecek bu eğitimler. Eğitimler için minimum 35 kişi isteniyor. Biz de 35 sayısını tamamlayan her il ve ilçede bu eğitimi vermeyi planlıyoruz. Örgün eğitimlerimizi 6 gün içinde tamamlamayı planlıyoruz. Bunun ardından da online derslerimiz olacak. Bu şekilde eğitimleri tamamlamayı planlıyoruz. ” Zengin, eğitimlere katılmak isteyen meslek mensuplarının, konuya ilişkin gelişmeleri ” www. kgk. sakarya. edu. tr ” internet sitesinden takip edebileceğini de sözlerine ekledi.

HÜRSES – 19.01.2013