Hukuk Fakültesinde Açılış Dersi Yapıldı

Hukuk Fakültesinde Açılış Dersi Yapıldı
22.10.2018
1.985
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinin 2018 – 2019 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Dersi yapıldı.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Gürdal, SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Bilen, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökçen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Hukuk her kilidi açar

Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptığı açılış konuşmasında, kendisinin de hukuk fakültesi mezunu olduğunu dile getirerek, “Hukuk fakültesini kazandığımda kanuna nasıl bakılması gerektiğini öğrendim. Hukuk mezunlarının giremeyeceği bir branş yoktur. Hukuk her kilidi açan bir maymuncuk gibidir. Kendinizi iyi yetiştirin ve mesleğinize sahip çıkın. Hukuk mezunlarının idari mesleklerde de son derece başarılı olacağına inanıyorum. Her şeyin sonucu hukukla sonlanıyor. Karar alma süreci her zaman mevzuata dayanır. Mesleğinizde başarılı olmanın püf noktası, vatandaşa her konuda, biraz da zorlayarak, başınızı belaya sokmadan yardımcı olmaktır. Mesleğinizi çok iyi öğrenirseniz hayatınızda çok yardımcı olacaktır. Yabancı dil öğrenmeniz de sizlere fayda sağlayacaktır” dedi.

Zamanınızı boş geçirmeyin

Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun konuşmasında Hukuk Fakültesi öğrencilerinin mezun olduklarında mesleklerini ağırlıklı olarak adliyelerde sürdüreceklerini, bu nedenle zamanlarını boş geçirmemeleri gerektiğini söyledi. Öğrencilere adliyelerle irtibatlı olmaları tavsiyelerinde bulunan Dursun, teoriyle pratiği pekiştirme açısından öğrencilerin bir dönem adliyeler, noterler veya avukatlık bürolarında çalışmalarının yararlı olabileceğini dile getirdi.

Kurumlar gelenekleriyle yaşar

Dekan Prof. Dr. Mahmut Bilen de konuşmasında kurumların gelenekleriyle yaşadığını ve bu birikimlerini bir biçimde geleceğe aktardıklarını söyledi. SAÜ Hukuk Fakültesinin açılış derslerinin de artık gelenekselleştiğini ifade eden Prof. Dr. Mahmut Bilen, bunun diğer fakültelerden farklı bir uygulama haline geldiğini kaydetti. Dekan Prof. Dr. Bilen, “Bugün ceza hukukunun yazılmasında yer almış Prof. Dr. Ahmet Gökçen hocamız, Ceza Hukuku dersimizi vermek üzere geldi. Açılış dersini yapmak üzere hocamızı davet ettiğimizde, kendisi büyük bir alçak gönüllükle kabul etti. Biz de bugün hocamızı burada dinleyeceğimiz için çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Hukukçuların sorumluluğu büyük

Etkinlik açılış konuşmalarının ardından Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökçen’in “Medeniyetimizde Adalet Anlayışı” konulu “Açılış Dersi” ile devam etti. İnsan, ülke ve egemenlik unsurlarını içeren siyasal örgütlenme olan devletin tanımını yaparak konuşmasına başlayan Gökçen, devletin sacayaklarından biri olarak yargı erkinin önemine dikkat çekti. Medeniyetteki adalet anlayışının toplumsal alanda yansımaları olduğuna vurgu yapan Gökçen, adaletin olmadığı bir düzende orta bir seçeneğin olmayacağını, bunun yerini zulmün alacağını kaydetti. Bu noktada adaletin gerçekleşmesi için hukukçuların önemli bir sorumluluk içinde bulunduğunu ifade eden Gökçen, özellikle hukuk fakültelerinde teorik derslerin yanında uygulamaya yönelik farklı açılımlara ihtiyaç duyulduğunu, bunun nitelikli hukukçuların yetişmesi ve adaletin tam olarak tecelli etmesi için elzem olduğunu belirtti. Ceza hukukunun temel prensiplerinden olan ‘Tabii hakim’ ilkesini hatırlatan Gökçen, kişiye özel hakim ya da mahkeme tesis edilemeyeceğini, Yassıada yargılamalarında yaşanan hukuksuzluğun yıllar geçse dahi toplum hafızasında canlı kaldığını aktardı.

Dersin sonunda konuşmacılara katılımlarından dolayı plaketleri takdim edildi.

22-10-2018 / Esra Avcı-Nurcan Kök


1.985 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.