Hocalı Soykırımı 23’üncü Yıldönümünde Anıldı

Hocalı Soykırımı 23’üncü Yıldönümünde Anıldı
25.02.2015
643
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Azerbaycan Öğrenci Topluluğu tarafından Hocalı Soykırımı’nın 23’ncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Hocalı Soykırımı Anma Günü” paneli, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

24 Şubat Salı günü düzenlenen anma programına Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı, Azerbaycan İstanbul Konsolosu Seymur İlyaslı, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Bilal Dündar, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Haluk Selvi ve Prof. Dr. Recai Coşkun konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye ve Azerbaycan Türklerinden kalabalık bir öğrenci topluluğunun dinleyici olarak hazır bulunduğu etkinlik, her iki ülkenin milli marşlarının çalınması ile başladı. Anma günü etkinliği, programının yoğunluğu nedeni ile panele katılamadığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam’ın telgrafının okunması ile devam etti.

Hocalı’da insanların hunharca katledildiğini söyleyen SAÜ Azerbaycan Topluluğu Başkanı Aliq Bagirov, “23 yıl önce Şubat ayının 25’ini 26’sına bağlayan gece, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesi Hocalı ilçesinde zihinlerin kolay unutmayacağı, 20’nci yüzyılın en korkunç en acımasız soykırımı yapıldı. Ermeniler, Rusya’nın 366’ncı Motorize Alayı yardımıyla Hocalı’ya saldırdı. Karlı, rüzgârlı bir gecede 613 kişiyi acımasızca katlettiler” dedi.

Hocalı, kederli bir günün hikayesidir

Azerbaycan’da Ermenilerin büyük bir soykırım yaptıklarını ifade eden, SAÜ Azerbaycan Topluluğu Akademik Başkanı Doç. Dr. Malik Beyleroğlu, “Bizlere Ermenilerin neler yaşattıklarını, nasıl soykırım yaptıklarını foto-sergi olarak, çeşitli sinevizyon gösterilerle bu tarz oturumlar ile tanıtalım. Bugün burada tüm sevenlerimiz ile beraber toplandık. Bu acı günü beraber anıyoruz” dedi.

Türkiye ve Azerbaycan’ın aynı inanca sahip, aynı dili konuşan ve aynı acıları paylaşan iki ülke olduğunu ifade eden Prof. Dr. Haluk Selvi, Tarihte milletleri bir arada tutan mutlu, mesut günler olduğu gibi onları bir arada tutan acı ve kederli günler de vardır. Hocalı böyle kederli bir günün hikâyesidir. Türk milletini bir araya getirecek, bu coğrafyada ayrı devletler içerisinde yaşayan milletleri birleştirecek önemli hareket noktalarından birisidir” dedi.

20’nci yüzyılın başlarında bölgedeki huzursuzlukların kaynağının Ermeniler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Selvi, “20’nci yüzyılın başlarında büyük devletlerin aleti olan ve bu bölgedeki huzursuzlukların kaynağı olan Ermeniler, bugün de aynı coğrafyada enerji kaynaklarına sahip olmak isteyen büyük devletlerin, maalesef, aleti ve oyuncağı olmaktadırlar” diye konuştu.

Türkiye’nin geri adım atma şansı yok

Sakarya’da olmaktan dolayı gurur ve onur duyduğunu dile getiren Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı, “Sakarya, Türklerin kahramanlıklarının sembolüdür. Sakarya şehrinin ismi kahramanlıklarla anılmaktadır. Üstad Necip Fazıl’ın Sakarya şiiri, bizi her defasında heyecanlandırmaktadır. Azerbaycan gençlerinin çoğu ‘Sakarya’ şiirini ezbere bilir” diye konuştu. Üç kıtaya hükmeden bir milletin, Anadolu’ya sıkıştığını ifade eden Rüstemhanlı, Soykırım konusunda ise, Türkiye’nin geri adım atma şansının olmadığını, bunun yapıldığı takdirde de tavizlerin gelebileceğini düşündüklerini ifade etti.

Azerbaycan İstanbul Konsolosu Seymur İlyaslı ise yaptığı konuşmada, “Hocalı’ya Adalet” isimli bir kampanya yürütüldüğünü ve bu kampanya ile çalışmaların diğer ülkelerin parlamentolarına gönderilerek, Hocalı’daki soykırımı kabul ettirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Coşkun’da,  Hocalı Soykırımı ile ilgili fotoğrafları gördükten sonra, Ermeni meselesini iktisadi yönüyle ve nedenli ile ilgili yapacağı sunumdan vazgeçtiğini söyledi. Türk halkı ve akraba topluluklarına birliktelik çağrısı yapan Prof. Dr. Coşkun, “Zaman, birlikte olma ve beraber hareket etme zamanıdır” dedi.

Etkinlik, konuşmacılara plaket takdim edilmesi ile sona erdi.

25/02/2015 – YC
643 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.