Hoca Ahmet Yesevi Anadolu’ya Ayna Tuttu

Hoca Ahmet Yesevi Anadolu’ya Ayna Tuttu
22.03.2018
21.361
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından ‘Hoca Ahmet Yesevi’nin İzinde’ isimli bir etkinlik düzenlendi.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlen etkinliğe Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

Anne ve babasını küçük yaşlarda kaybeden Hoca Ahmed Yesevi’nin, Arslan Bab ve Yusuf Hamedânî gibi din büyüklerinden dersler aldığını söyleyen Prof. Dr. Yıldız, “Hoca Ahmed Yesevi vaktini üçe ayırırdı. İlk ve en önemli kısmını ibadet ile zikir, ikinci kısmını talebelerine zâhirî ve bâtınî ilimler öğreterek ve üçüncü olarak son kısmını da alın teri ile geçimini sağlamak için tahta kaşık ve kepçe yapıp bunları satarak geçirirdi” şeklinde konuştu.

İdil-Bulgar Devleti ve ardından da Karahanlılar Devleti’nin Müslüman oluşundan sonra İslamiyet’in Türkler arasında yaygınlaştığını fakat büyük kitlelere yayılamadığını söyleyen Prof. Dr. Yıldız, ” 12’inci yüzyılda Hoca Ahmet Yesevi geldi. Hoca Ahmet Yesevi’nin başarısı, İslamiyet’in Türk dünyasında hızla yayılmasındaki tesir ettiği nokta, Türkçeyi İslamlaştırmasıydı. Türkçeyi, İslam’ın dili yaptı. Yani, ilk defa Türklerin tarihinde muhatabın dili ile hikmetleri söyledi. Ondan sonra İslam dalga dalga yaygınlaşmaya başladı” dedi.

Anadolu’ya ayna tuttu

Ulu Türkistan’ın kalbi Yesi’den ayna tutmuş, o aynayı Anadolu’ya yansıtmış. Anadolu’ya yansıttığı ayna Anadolu’da Mevlanalar, Yunus Emreler, Hacı Bektaş-i Veliler, Hacı Bayram-ı Veliler Ahi Evranlar daha isimlerini saymakla bitiremeyeceğimiz değerli büyüklerimizi onun kendisi ya da takipçileri yetiştirmiş” ifadelerini kullandı.

Hoca Ahmed Yesevi’nin Peygamberimizin sünnetine bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü dile getiren Prof. Dr. Yıldız, “Hoca Ahmed Yesevi, Peygamberimizin vefat yaşını düşünerek rivayetlere göre 63 yaşına gelince, dergahının altında küçük bir oda şeklinde çilehane yaptırıp ömrünün geri kalanını burada ibadet ve tefekkürle geçirmiştir” dedi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasının sonunda Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi hakkında bilgiler verdi.

 

22/03/2018 – MA


21.361 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.