Hemşirelikte Etik

Hemşirelikte Etik
01.03.2016
2.065
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu tarafından ‘Hemşirelikte Etik’ konulu bir panel düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele, SAÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tufan Çötok, emekli öğretim üyesi Doç. Dr. İnsaf Altun, SAÜ Sağlık Yüksekokulu öğretim üyeleri Prof. Dr. Nursan Çınar ve Doç. Dr. Yurdanur Dikmen konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasının başında etik kavramı hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr.Tufan Çötok, Etik, ahlâk problemleri, ahlâkî yargılar ve ahlaklılık hakkında felsefî bir düşüncedir” dedi. Etiğin kullanım alanlarına dikkat çeken Çötok, “Son yıllarda tüm ülkelerde yaşanan çevre sorunları, ülkemizde de hem siyaset hem medya gibi alanlarda tartışılmaya başlanmış, tartışmalar etik sözcüğünün dilimize girerek çok kullanılan bir sözcük olmasına yol açmıştır. Ancak etik ve ahlak sözcükleri arasında bilinçli bir ayrım yapılmamış, böylelikle ülkemizde özellikle 1990’lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanan etik sözcüğünün ahlak sözcüğü ile karıştırılması sonucu, özellikle meslek etiği gibi belli bir alanı ilgilendiren konularda hem kavram kargaşasına hem de farklı anlam sorunlarına yol açmıştır” diye konuştu.

Değerler kişisel, profesyonel, mesleksel veya kurumsal olabilir

Hemşirelerin değerleri konusunda bilgiler veren  Doç. Dr. İnsaf Altun, “Genel olarak değerler, anlamlı veya önemli oldukları düşünülen ahlaki inançlar, idealler, ilkeler, kurallar, standartlar veya niteliklerdir” dedi.

Doç. Dr. Altun, “Hemşirelik, birey, aile ve toplumun sağlığının geliştirilmesi, korunması, hastalık durumunda iyileştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla; bakım verme, hekimce hazırlanan tıbbî tanı ve tedavi planının oluşturulması ve uygulanması, güvenli ve sağlıklı bir çevre oluşturma, eğitim, danışmanlık, araştırma, yönetim, kalite geliştirme, işbirliği yapma ve iletişimi sağlama rollerini içermektedir” şeklinde konuştu.

Bakım hemşirelik için özgündür!

Hemşirelikte bakım kavramı ve etik sorumluluklar konusuna dikkat çeken Doç. Dr. Yurdanur Dikmen, “Hemşirelik, uğraşı alanı insan olan ve hemşirelik bakımına temellenmiş bir meslektir. Bakım özü itibarıyla toplumdaki her bireye ahlaki bir sorumluluk yüklemekle birlikte, hemşirelik için özgün ve vazgeçilmez bir kavram olduğundan hemşirelere özel bazı etik sorumluluklar yükler”  diye konuştu.

Doç. Dr. Dikmen, “Hasta-hemşire ilişkisi, bakım verilen kişilerle ilgili etik açıdan muhakeme yapılmasını, kararların ya da karar verememenin olası sonuçlarının analiz edilmesini gerektirir. Çünkü hemşirelik bakımı etik boyutu olan ve etik sorumluluk almayı gerektiren bir olgudur” dedi.

Karar verme süreci, hemşirelik mesleğinin ayrılmaz bir parçasıdır

Etik karar vermenin öneminden bahseden Prof. Dr. Nursan Çınar  “Etik karar verme, birbiriyle çatışan seçeneklerin yer aldığı bir durumda sistematik bir düşünme biçimiyle moral yönden en doğru eyleme karar verilmesini içeren mantıksal bir süreçtir. Hemşireliğin ve hemşirelerin değerleri ile hemşireler için etik kodlar onların davranışları üzerinde büyük etkiye sahiptir” şeklinde konuştu.

Programın sonunda panelistler öğrencilerin soruları yanıtlandı.

01.03.2016 – MA
2.065 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.