Helal Ürün Ekonomisi Konuşulacak

Helal Ürün Ekonomisi Konuşulacak
04.03.2015
1.077
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi “Uluslararası Helal Ürünler Ekonomisi Sempozyumu” düzenleyecek.

Suudi Arabistan Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kurulu (Islamic International Foundation for Economics & Finance) ve Sakarya Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Sempozyum, 19-20 Mart 2015 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

Bilim Kurulu başkanlığını SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay’ın, Düzenleme Kurulu başkanlığını ise Suudi Arabistan Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kurulu’ndan Dr. Yusuf b. Abdullah ez-Zâmil’in yapacağı Sempozyumun, Sakarya Üniversitesi adına koordinasyonu SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından sağlanacak.

Dünya nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturan Müslümanların helal ürünler konusundaki farkındalığının artmasıyla birlikte, tüm dünyada helal ürün ekonomisi önem kazanmaya başladı. Helal ürünlere olan talep Orta Doğu, Güneydoğu Asya, Kuzey Afrika, Amerika, Avrupa, Kanada ve Avustralya başta olmak üzere dünyanın her yerinde artmakta. Helal Ürün Ekonomisinin hacminin 3,5 trilyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. Günümüzde helal ürün standartları gerek dünyada gerekse Türkiye’de tartışılmakta ve sınırları belirlenmeye çalışılmakta.

Uluslararası Helal Ürün Ekonomisi Sempozyumu, dünyanın çeşitli ülkelerinden akademisyenleri bir araya getirerek helal ürün standartlarını tartışmaya açmak ve belli konularda sonuca varmayı hedefliyor. Helal gıda sektörünün gün geçtikçe büyüdüğünü belirten Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Sempozyumun Müslümanların helal ürün standartlarının belirlenmesine ve helal belgelendirme süreçlerinin düzenlenmesine katkıda bulunacağını ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Bostancı Sempozyumun hedefleri ile ilgili şunları söyledi:

“Sempozyumun her gün tüketilen temel gıda maddelerinin yanı sıra, ilaçlar, kozmetik ürünler gibi sıklıkla kullanılan ürünlerin de helalliğini tartışmaya açması, dünya üzerindeki 1.7 milyar Müslümanın helal ve temiz ürünleri kullanması açısından büyük önem taşımaktadır. Helal gıda sektörü helal ve temiz ürün ihtiyacına binaen gün geçtikçe büyümektedir. Bu büyümenin ve yayılmanın fıkhî ve bilimsel araştırmalarla birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunun için araştırmalar, sempozyumlar ve kongreler aracılığı ile oluşturulan ve bu ürünlerin gereksinmelerine uygun, gelişmiş bir fıkhî birikime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sempozyum, ilgili birikimin oluşmasına, günümüz Müslümanlarının helal ürün standartlarının belirlenmesine ve helal belgelendirme süreçlerinin düzenlenmesine katkıda bulunacaktır.”

Sempozyumun Türkiye’de çok önemli bir boşluğu dolduracağını kaydeden İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, “Helal gıda sektörü Türkiye’de son yıllarda yaygınlaşmakta olduğundan bu alanda çok fazla akademik çalışma bulunmadığı gibi bu konu üzerine yeterince konferans, sempozyum, çalıştay vs. düzenlenmiş değildir. Fakat Türkiye’de ve özellikle Arap dünyasında helal gıda sektörü gitgide yaygınlaşmakta olduğundan bu alandaki akademik faaliyetler de artmaktadır. Bu sempozyumun uluslararası olması ve Arap dünyasından bir kurul ile ortak bir çalışmanın ürünü olması, onu benzerlerinden ayırmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. 

Sempozyumda Kur’ân ve sünnete göre helal-haram standardı, gıda üretiminde helal niteliğinin gerçekleşme yolları, emülsiyon, jelatin, alkol, bazı tatlandırıcılar gibi gıda katkı maddelerinin fıkhi hükmü, genetiği değiştirilmiş ürünleri üretme ve tüketmenin dini boyutu, Müslüman olmayanların kestikleri hayvanların hükmü, hayvan kesiminde besmelenin önemi, helal belgelendirme süreci, helal gıda ürünlerinin başarısına etki eden faktörler, helal gıda güvencesinin önemi, helal ürün ekonomisinin sorunları, helal gıda ürünlerinin reklam ve tanıtımında güvenilirlik kuralları gibi konular ele alınacak.

04/03/2015 – HAY
1.077 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.