Helâl Ürün Ekonomisi Konuşulacak

Helâl Ürün Ekonomisi Konuşulacak
03.03.2016
1.687
A+
A-

Sakarya Üniversitesi önemli bir uluslararası toplantıya daha ev sahipliği yapacak.

Sakarya Üniversitesi ve Suudi Arabistan Uluslararası İslam Finans ve Ekonomi Kurulu (Islamic International Foundation for Economics & Finance) işbirliğiyle düzenlenen “II. Uluslararası Helal Ürün Ekonomisi (Giyim-Kuşam) Sempozyumu”, 6-7 Mart tarihlerinde SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Giyim-kuşam teması

Geçtiğimiz yıl helal gıda konusunun tüm yönleriyle ele alınıp uluslararası boyutta tartışıldığı sempozyumda bu yıl “Giyim-Kuşam” konusu üzerine yoğunlaşılacak.

Helal ürün sanayisi oluştu

Sempozyumun Türkiye’de çok önemli bir boşluğu dolduracağını kaydeden İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, sempozyum hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Çağımızda giyim sektörü en çok gelişen ve değişen sektörlerden biridir. Artık giyim sektörü denince akla sadece kıyafet gelmemektedir. Sektör, takı ve kozmetik ürünlerini de kapsayacak şekilde büyük bir sanayiye dönüşmüş; üretim, pazarlama ve reklam alanında kendine has yöntemler geliştirmiştir. Böylece bu alan ticari rekabete açılmış ve bazı uygulamalarında ahlâki değerleri ve dinî kuralları gözetmeksizin kâr amacı güder hale gelmiştir. Bu bağlamda sempozyum, İslam iktisadının kural ve esasları ile yeni fıkhî meseleler çerçevesinde helal giyim konusunu ele alarak ekonomi, reklam ve pazarlama ile ilgili yönlerine ışık tutacaktır.”

Helal giyim tartışılacak

Sempozyumun Sakarya Üniversitesi adına koordinasyonunu yürüten SAÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı da, sempozyumun hedeflerini şöyle açıkladı: “Dünyanın çeşitli yerlerinden akademisyenleri bir araya getirecek olan sempozyum, helal giyim standartlarını tartışmaya açarak belli konularda sonuca varmayı hedeflemektedir. İslam’ın giyim ve kuşamda dikkate aldığı hassasiyetleri gözeten bir bilincin oluşmasına ve giyim-kuşam sektöründe standart bir pazarın kurulmasına vesile olmak, sempozyumun temel amacıdır. Ayrıca İslam ülkelerinde helal giyim üretimiyle ilgili yatırımları teşvik etmek, helal giyim akreditasyon kurumları için takip ve kontrolle ilgili kuralları ve temel prensipleri belirlemek, helal ürünlerin pazarlanması alanındaki çağdaş deneyimleri ortaya koymak ve değerlendirmek de sempozyumun amaçlarındandır.”

Prof. Dr. Ahmet Bostancı, sempozyumun içeriği konusunda da şu bilgileri verdi: “Sempozyumda İslam iktisadı açısından giyim kuşam ürünlerinin pazarlanması, tekstil ürünlerinin pazarlanmasındaki fıkhî kurallar, tekstil hammaddelerinin helalliği, giyim-kuşamda israf, kadın ve erkek giyiminde fıkhî hükümler, giyim-kuşamda karşı cinse veya gayri müslimlere benzemenin hükmü, iktisadî ve dinî açıdan çocuk giyimi, kıyafetlerde renkler, kıyafetler üzerindeki resim ve yazıların fıkhî hükümleri, kıyafet reklamlarının fıkhî yönü, iktisadî ve fıkhî açıdan moda ve giyim gibi konular ele alınacak. Bunların haricinde sempozyumda, Türkiye’de tesettür giyim sektörünün yapısı ve gelişimi de ele alınacak olup önemli tesettür giyim şirketlerinin temsilcilerinin konuşmaları da yer alacak. Sempozyuma Türkiye, Suudi Arabistan, Sudan, Katar, Cezayir, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeden yetmişe yakın akademisyen ile giyim sektörü temsilcileri iştirak edecek.”

Sempozyum programına aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

http://www.if.sakarya.edu.tr/sites/if.sakarya.edu.tr/file/Sempozyum_Programi.pdf

03-03-2016 / ST

 
1.687 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.