Hat Sanatı İcazet Sergisi ve Paneli

Hat Sanatı İcazet Sergisi ve Paneli
31.01.2017
778
A+
A-

Sakarya Atatürk Kültür Merkezi’nde “İstanbul’un İzinde Anadolu’dan Çizgiler” başlıklı bir panel ve sergi düzenlendi.

28 Ocak’ta düzenlenen panele hattatlar SAÜ İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Sanatları Tarihi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Memiş ile Hüseyin Öksüz konuşmacı olarak katıldı.

Panelin ardından, Sakarya’dan Orhan Altuğ, Sema Yamaç, Firdevs Yavuz; Kocaeli’den Erol Balcı; Bursa’dan Mustafa Mesten ve Bahri Dübek’e icazetnameleri verildi. Aynı gün Sakarya Ofis Sanat Merkezi’nde, Hattat Mehmet Memiş ve talebelerinin çalışmalarından oluşan hat sergisi açıldı. İl dışından da yoğun katılımın olduğu sergi 19 Şubat’a kadar devam edecek.

Doç. Dr. Mehmet Memiş, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “İcazet geleneğinin kültürümüzde önemli bir yeri vardır. İcazet ilimde, sanatta ve meslekte usta-çırak ilişkisi ile yapılan eğitim-öğretimin neticesinde, talebe istenen seviyeye geldiğinde, hocası tarafından verilen bir yeterlilik belgesi demektir. Osmanlı döneminde titizlikle uygulanan bu gelenek sayesinde hat sanatı sürekli bir yükseliş seyri izlemiştir. Modern eğitim-öğretim kurumlarının yaygınlaşması ile önemini yitiren bu uygulama başta hat sanatı olmak üzere geleneksel sanatlarımızda halen devam etmektedir.”

Doç. Dr. Mehmet Memiş, 2000 yılından beri başta İlahiyat Fakültesi’nde olmak üzere, daha önce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan kurslarda ve halen, Sakarya Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde meraklılarıyla hat dersleri yapmaya devam etmektedir. Civar il ve ilçelerden de katılımın olduğu bu derslerde başarı gösteren altı talebesine geleneksel usulde icazet vermiştir.

31-01-2017 / Z.Erdinç


778 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.