Güney Kore Teknoloji Devrimini Nasıl Başardı?

Güney Kore Teknoloji Devrimini Nasıl Başardı?
16.10.2014
1.578
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, Sakarya Teknokent, SAÜSEM (Sürekli Eğitim Merkezi) ve Adaptto-Teknoloji Transfer Ofisi ortaklığında 13 Ekim’de SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde, 14 Ekim’de ise Sakarya Teknokent’te bir dizi seminer düzenlendi.

“Teknoloji Transferi ve Güney Kore Deneyimleri” başlıklı seminerlere konuşmacı olarak Güney Kore Chungnam Ulusal Üniversitesi’nden Ph. D. Hyun Soo Lim katıldı. Ph. D. Hyun Soo Lim konuşmasının birinci oturumunda, Güney Kore’deki bilim ve teknoloji gelişimi ve bu gelişimin endüstriyel büyüme üzerine etkisini değerlendirdi. G. Kore’nin 1962 yılında ilk beş yıl “Ekonomik Kalkınma Planı” başlattığını hatırlatan Lim, başlangıçta yabancı kaynaklı yatırımların yer aldığını ve yatırımlardan öğrendikleri yeni üretim becerileri ve elde ettikleri yönetim deneyimleri ile birleştirdiklerini söyledi. 1970’lerde Kore hükümetinin sanayiye yeni teknolojileri adapte etmek için ağır iş makineleri ve kimya alanlarında Ar-Ge enstitüleri kurduğunu hatırlatan Lim, bu enstitülerin özel sanayi kuruluşlarıyla çalışarak teknolojik ve endüstriyel gelişim sağladığını dile getirdi. Lim, böylece 1970’lerin sonunda G. Kore’nin gemi, yarı iletken ve televizyon setleri gibi ürünleri ihraç etmeye başladığını kaydetti. 1982 yılında G. Kore hükümetinin ulusal araştırma ve geliştirme programını başlatarak özel Ar-Ge aktivitelerini desteklediğini belirten Lim, 1990’lı yıllarda ise üniversite araştırmaları ve geniş ölçekli Ar-Ge programlarının teşvik edilmesine geçildiğini ifade etti. Lim, “Gelinen noktada bugün G. Kore’de teknoloji transferi, bölgesel ve ekonomik kalkınmayı üniversite araştırmalarından yararlanarak sağlayan kritik bir unsurdur” dedi.

Ph. D Hyun Soo Lim, seminerin kendi çalışmalarını tanıttığı bölümünde ise Sakarya Üniversitesi akademisyenlerine ve öğrencilerine “Biyomedikal Bilimlerde Teknoloji Transferi Uygulamaları” konusunda bilgi ve tecrübelerini anlattı.  Lim, kanser tedavilerinde kullanılmak üzere kendisinin geliştirdiği “Fotodinamik Terapi ve Lazer Sistemi” teknolojisinin gelişimi ve uygulamaları hakkında deneyimlerini SAÜ Tıp Fakültesi ve diğer fakültelerden öğretim üyeleri ile paylaştı.

Bunun yanında seminerler öncesi ve sonrasında SAÜ Teknokent Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin ve Hyun Soo Lim arasında birlikte çalışma ve işbirliği görüşmeleri yapıldı.

16/10/2014 – EH


1.578 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.