Grip Kapıda

Grip Kapıda
15.10.2015
588
A+
A-

Grip tüm dünyada salgına  yol açabilen bir hastalık. Sonbaharın gelmesi ile birlikte düşen hava sıcaklıkları, solunum yolu hastalıklarında artışa neden oluyor. Bunların başında ise her yıl milyonlarca kişinin maruz kaldığı grip hastalığı geliyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, sonbahar ve kış aylarınca sıkça rastlanan solunum yolu hastalıklarından olan gribe dikkat çekti.

Baş ağrısı, ateş, halsizlik, vücut ve kas ağrısının gribin başlıca belirtileri arasında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Oğuz Karabay, ancak her öksüren, aksıran kişinin de grip olmayabileceğini ifade etti. Gribin özellikle kalp, akciğer hastalığı ya da diyabet altta yatan hastalığı olanlarda ve yaşlılarda  ölümcül bir hastalığa dönüşebileceğine işaret eden Karabay, grip nedeniyle her yıl dünyada bir milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte insanların kapalı ortamlara yöneldiğini anlatan Karabay, “kış aylarında grip yakın temas, kalabalık yaşam koşulları ortak kullanılan eşyalar yoluyla da artabilir.” diye konuştu. 

Gripten kurtulmak için kesinlikle antibiyotik kullanılmamalıdır.  Bunun yerine bol sıvı alımak dinlenmek ve el hijyenine özen göstermek gerektiğine dikkat çeken Karabay, “Hastanın genel durumları cbozulmuşsa, bilinç bozukluğu var ise, kusmaları fazla ise, sıvı alımı, beslenmesi bozulmuşsa ve hasta altı aydan küçük bebek ise, başka bir hastalığın ortaya çıkmasını da engellemek amacıyla doktora başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı ve “grip baş gösterdiğinde el hijyenin uygulanması gripten korunmada önemlidir” dedi.

Grip Aşısı Yaptırılmalı mı?

Prof. Dr. Karabay sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu hastalığa karşı korunmada, tipik olarak İnfluenza A’nın iki, B’nin bir suşundan oluşan ölü influanza virüslerini içeren aşı kullanılıyor. Bazı kişilerin grip aşısı olması mutlaka gereklidir.  Örneğin; 65 yaşın üstündekiler,  şeker hastalan, astım hastaları, kronik akciğer hastaları,  kronik kalp ve damar sistemi hastaları,  kronik hastalık dışında bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişiler: kanserli-lösemili kişiler, bağışıklık sistemi hastalığı olan­lar, organ ve kemik iliği nakli yapılan kişiler, immunsupresif ilaç kullananlar, hamile bayanlar (4 aylıktan itibaren), gribin tıbbi ve ekonomik olumsuz etkilerinden korunmak isteyen kişiler (sağlık çalışanları, iş adamları, üretimde çalışanlar, sporcular vb), huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar aşılanmalıdır.  Aşılamadan yaklaşık 2 hafta sonra koruyuculuk başlar.”

Grip  aşısı tam olarak korur mu ?

Grip aşısının tam bağışıklık sağlamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Oğuz Karabay “Grip aşısı tam bağışıklık sağlamaz.  Koruyuculuk oranı %60-70 arasında değişmektedir. Aşı bir yıl önce salgın yapan virüslerden hazırlanır. Eğer bu yıl salgın yapan kökenler geçen yıldan tamamıyla farklı bir hal aldı ise aşı koruma sağlamayacaktır” şeklinde konuştu.

15/10/2015 

 
588 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.