Gen Bankasının Üzerinde Yaşıyoruz

Gen Bankasının Üzerinde Yaşıyoruz
17.10.2017
821
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünün düzenlediği “Dünya Gıda Günü Semineri”, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Seminere Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Torkul ve Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra Ayhan, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı. Dünya ve Türkiye’de gıda, üretim, tüketim, paylaşım sorunlarının konuşulduğu seminerde Ziraat Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Doç. Dr. Gökhan Günaydın sunum yaptı. Günaydın, kırsal kesimin azalması ve köyden kente göçün sonuçlarının ağırlıklı olarak ele alındığı konuşmasında sayısal verileri ve grafikleri de kullanarak katılımcıları bilgilendirdi.

Gıdada paylaşım sorunu var

Tarım ve tohumun 12 bin yıl önce keşfedildiğini belirten Doç. Dr. Günaydın, tarımın devrelerini anlattı. Dünya’da çok fazla gıda üretildiğini, fakat yine de 1,5 milyar insanın aç olduğunu kaydeden Doç. Dr. Günaydın, “Bunun bu şekilde olmasının sebebi, gıdada üretim sorunu değil, gıdada paylaşım sorunudur” dedi.

Gen bankasının üzerindeyiz

Türkiye’de 12 binden fazla bitki çeşidinin bulunduğunu, buğdayın ve bakliyatların tamamının Anadolu kökenli olduğunu anlatan Doç. Dr. Günaydın, “Aslında bir gen bankası üzerinde yaşıyoruz. İnsanoğlunun ilk kez yerleşip tarım yaptığı topraklarda yaşıyoruz. Buna rağmen çoğu bakliyatı dışarıdan ithal ediyoruz. 12 yıllık gıda ithalat faturası 105 milyar dolar. Dışarıya harcadığımız bu parayı ülkemizin çiftçisine, üreticisine harcasak daha iyi bir durumda oluruz” diye konuştu.

Organik üretim yetersiz

Doç. Dr. Günaydın, kırsal alan oranının yüzde 76’dan 9’a düştüğünü, kırsal yaşamda ise geçimin pahalılaştığını belirterek, köy bakkallarında organik yumurta, organik tavuk gibi ürünlerin artık satılmadığına dikkat çekti. Doç. Dr. Günaydın, “Kırsal yaşamda gençler kalmadığı için yaşlılar da organik besin üretiminde yetersiz kalıyor. Türkiye’yi doyurması gereken kırsal alanlar yavaş yavaş yok oluyor. Kırsal ve kentsel alanlar arasındaki adaletsizlik düzeltilmeli” ifadelerini kullandı.

Yüzümüzü üretime dönmeliyiz

Çiftçi ve köylünün desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Günaydın, “Altında milyon dolarlık arabası olan bir insanın benzine verdiği fiyatla, bir köylünün traktörü için benzine verdiği fiyat aynı. Durum bu şekilde olunca köylümüz de üretimi bırakıyor. Çünkü üretime gücü yetmiyor. Ülkemizde çoğu besin ihtiyacımızı karşılayacak verime sahipken, dışarıdan besin ithal etmek yanlış. Çiftçimize, köylümüze destek olmalıyız. Yüzümüzü tekrardan üretime dönmeliyiz. Biz bütün bu sorunların altından kalkabilecek bir ülkeyiz” dedi.

Sunumunun sonunda öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin sorularını cevaplayan Doç. Dr. Günaydın’a etkinlik sonunda plaket takdim edildi.

17/10/2017 – GP

Dunya Gida Gunu

 
821 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.