Geleneksel Çarşamba Konferansları

Geleneksel Çarşamba Konferansları
04.05.2017
782
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ‘Geleneksel Çarşamba Konferansları’ kapsamında, Doç. Dr. Ayşe Esra Şahyar “Seyahat ve Rivayetleriyle Hanım Sahabîler” başlıklı bir konferans verdi.

Konuşmasının başında SAÜ İlahiyat Fakültesinin düzenlediği sahabe sempozyumlarıyla ünlendiğini belirten Doç. Dr. Ayşe Esra Şahyar, sahabeye dair bir konferans vermek için İlahiyat Fakültesi’ne gelmekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Pek çok kaynakta bilgi yer almasına rağmen Müslümanların hanım sahabîlerle ilgili çok az bilgiye sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şahyar, “İslam’da kadının yeri ve rolü ile ilgili en önemli veriler ve bilgiler hanım sahabîlerin hayatlarında yer almaktadır. Bu anlamda İslam’da kadının konumu konusundaki bakış açımızı şekillendirecek değerli bilgileri ihtiva eden hanım sahabîlerin hayatlarına öncelikli olarak başvurmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

İslam’da rıhle ve seyahatin önemine dair ayet ve hadisler zikreden Doç. Dr. Şahyar, hanım sahabîlerin de cihad, eşlerinin vazifeleri ve haccetme gibi muhtelif sebeplerle Medine dışına çıktıklarını, bunlardan bir kısmının da gittikleri yerleri vatan edindikleri ve buralarda rivayet ağlarına dahil olmak suretiyle Hz. Peygamber’in sünnetinin Arap yarımadasının dışına aktarılması gibi çok önemli bir hizmeti ifa ettiklerini örnekleriyle açıkladı.

Konferansın ardından SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından Doç. Dr. Ayşe Esra Şahyar’a hediye takdim edildi.

04.05.2017 – YC


782 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.