Acarlar Longozunu İncelediler

Acarlar Longozunu İncelediler
23.10.2017
979
A+
A-

Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Acarlar Longozu’na teknik gezi düzenledi.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen gezide öğrenciler, Çevre Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Saim Özdemir ve Yrd. Doç. Dr. Ömer Hulusi Dede’den Acarlar Longozu hakkında bilgi edindi.

Acarlar Longozu Önemli

Longozun denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saim Özdemir, yalnızca belirli ağaç, bitki ve kuş türleri bu yaşam ortamını tercih ettiklerini belirtti.

Eşine az rastlanan bu özel ekosistemde yaşayan nadir bitki, balık ve kuş türleri hakkında öğrencilerine bilgiler veren Prof. Dr. Saim Özdemir “Bu longoz özellikle göçebe kuşlar için eşsiz konaklama ve mola yerlerinden biridir. Ağaçlarla kaplı kara ve su ekosistemlerinin birlikteliği her türlü canlı için gıda sağladığı gibi, göçmen kuşlara da bu mevsimde enerji transferi imkânı sağlamaktadır ” dedi.

Korumak görevimiz

Longoz sulak alanına çevredeki yerleşim yerleri, tarım ve endüstriyel tesislerden gelen atık ve sızıntı suları nedeniyle her geçen gün kirletildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ömer Hulusi Dede, “Çevre Mühendisliği böylesi doğa güzelliklerinin korunması için projeler üreten bir disiplindir. Bütün öğrencilerimiz, meslektaşlarımız doğal güzelliklere karşı sorumludurlar.  Çevre Mühendisi olarak sulak alanlardan öğreneceğimiz çok şey olduğu gibi, bu hassas ekosistemleri restore etmek, korumak da görevlerimiz arasındadır” diye konuştu.

Öğrenciler, Acarlar Longoz gölünün çeşitli noktalarından aldıkları su numunelerini laboratuvarda incelemek üzere yanlarında götürdü.

23.10.2017 – YC


979 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.