Festivalde Altın Ayı Ödüllü Bir Film: ‘Bir Ayrılık’

Festivalde Altın Ayı Ödüllü Bir Film: ‘Bir Ayrılık’
15.02.2012
1.006
A+
A-

Yoğun ilgi gören Play UniFilmFest Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü’nde seçkin filmleri öğrencilerle buluşturmaya devam ediyor.

Aşkın Formülü Yok

15 Şubat Çarşamba gününün ilk yapımı; gezici film festivali  Filmekimi’nde de gösterilen ve çok beğenilen ‘Aşkın Formülü Yok’ adlı yapım.  Film, İsveçli yönetmen Andreas Öhmen tarafından çekilmiş.

‘Benim adım Simon. Asperger sendromum var. Uzayı, halkaları ve bana iyi bakan abim Sam’i severim. Duygulardan, başkalarından, değişikliklerden ve Hugh Grant’in oynadığı romantik komedilerden hoşlanmam.’

Aşkın Formülü Yok,  Abisi Sam kız arkadaşı tarafından terk edilince dünyası alt-üst olan Simon adında 18 yaşındaki bir gencin öyküsünü anlatıyor. Her şeyin yeniden düzene girmesini isteyen Simon, kendine bir görev edinir: Sam’e yeni bir sevgili bulacaktır. Hastalığı yüzünden ne aşk ne de duygu hakkında hiç bir şey bilmeyen Simon tamamen bilimsel yöntemlerle planını gerçekleştirmeye çalışacaktır. İsveç’in Oscar adayı da olan filmi 15.00’da SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde izleyebilirsiniz.

Bir Türk Filmi: ‘Zefir’

Günün diğer filmi ise, bir Türk filmi olan ‘Zefir.’ Yönetmen Belma Baş’ın ilk filmi olmasına rağmen sinema eleştirmenleri tarafından başarılı bulunan bir yapıt. Filmin konusu, ergenlik çağına girmekte olan dik başlı bir kız çocuğunun, kendisini anneanne ve dedesinin bakımına terk ederek ideallerinin peşinden dünyanın öbür ucuna gitmeye karar veren annesiyle arasındaki bağlılık ve çatışma ilişkisi çevresinde gelişiyor.

Bu arada filme gidenleri muhteşem Karadeniz manzaralarının da beklediğini ekleyelim. Sinema severler ‘Zefir’ filmini 17:00’da SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde izleyebilirler.

Komşudan Bol Ödüllü Bir Film: ‘Bir Ayrılık’

Günün en dikkat çeken yapımı ise, bir İran filmi olan ‘Bir Ayrılık.’  Asya Pasifik Film Festivali’nde  en iyi film ve Berlin Film Festivali’nde de Altın Ayı ödülü alan film, başrol oyuncuları Peyman Maadi, ve Leila Hatami’ye de en iyi erkek ve kadın oyuncu ödüllerini getirdi.

Geleneksel ve modern yaşama ve düşünme biçimleri arasındaki çatışmanın yanı sıra, sınıf farklılıklarını da ele alan film, bir kadının eşinden boşanmak için dilekçe vermesinin ardından yaşanan olayları anlatıyor.

‘Bir Ayrılık’ filmi, boşanmak üzere olan ama çocuklarının velayeti konusunda ikileme düşen bir çiftin öyküsü aktarıyor.  Simin, kocası Nader ve kızı Termeh’le birlikte İran’ı terk etmek istemektedir. Nader’in Alzheimer hastası babasını bırakmayı reddetmesi üzerine boşanma davası açan Simin, dava talebi reddedilince anne babasının evine gider. Termeh ise babasıyla kalmaya karar vermiştir. Nader kızına ve babasına bakması için hamile bir genç kadını tutar; ama bu durum daha fazla soruna yol açacaktır.

Altın Ayı’yı alırken yaptığı konuşmada, “Bu ödülü kazanacağımı hiç düşünmemiştim,” diyen filmin yönetmeni Asghar Farhadi, “Bu ödül, doğduğum, hikâyelerimi öğrendiğim ülkemin insanlarının düşünülmesi için çok iyi bir fırsat” demişti.

Bu bol ödüllü film, saat 20:00’de SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde sinema severlerle buluşacak.

15/02/2012 – AB
1.006 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.