Felsefe Kelam Tasavvuf

Felsefe Kelam Tasavvuf
23.12.2015
1.705
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde “İslam’da Nazari Düşünce Sistemleri Arasındaki İrtibat: Felsefe – Kelam – Tasavvuf” konulu bir toplantı düzenlendi.

20 Aralık Pazar günü Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi’nde düzenlenen “İslam’da Nazari Düşünce Sistemleri Arasındaki İrtibat: Felsefe – Kelam – Tasavvuf” toplantısı, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Demirli, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ömer Türker ve SAÜ İlahiyat Fakültesi akademisyenlerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Felsefe, Kelam ve Tasavvuf disiplinleri arasındaki ortak noktalar konusuna değinilen toplantı da, ortaklık ve ayrılık noktalarının dönem dönem farklılıklar gösterdiği belirtildi.

Ruh teorileri açısından ilk dönem mutasavvıflar ile ilk dönem kelâmcıları arasındaki benzerliğe vurgu yapılan toplantıda, bilgi teorisi açısından bakıldığında, her üç düşünce sisteminin ortak bir zemini paylaştığından, ancak bu bilgilerin teşekkülünde beş duyunun katkısı meselesinde kelâmcılar ile filozoflar arasında ayrılıklar bulunduğundan bahsedildi.

Bilgi teorisi açısından ele alındığında kıyasın her üç düşünce sisteminde de kullanıldığına fakat kıyasın maddeleri bakımından ihtilâflar bulunulduğuna dikkat çekildi.

23.12.2015 – YC


1.705 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.