Etkili ve Güzel Konuşma Anlatıldı

Etkili ve Güzel Konuşma Anlatıldı
27.04.2018
1.909
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Kariyer ve Yetenek Yönetimi Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen “Etkili ve Güzel Konuşma” konulu etkinliğin ikinci oturumu tamamlandı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen etkinliğe Türk Dili bölümü Öğr. Gör. Serhat Demirel konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte diksiyonun temel kurallarından bahseden Öğr. Gör. Serhat Demirel, iyi bir diksiyonda bulunması gereken vurgu ve tonlama, nefes, beden dilinin önemini anlattı.

Şapka anlamı değiştirir

Türkçenin yazıldığı gibi okunduğu bilgisinin yanlış olduğunu dile getiren Demirel, “Özellikle son zamanlarda Türkçeyi yanlış kullananlar doğru kullananlardan daha fazla. Bazı kelimelerde şapka kullanımı kafa karışıklığına sebep oluyor. Peki, şapka gördüğümüz kelimeleri nasıl telaffuz edeceğiz? Ya incelteceğiz ya uzatacağız ya da ikisini birden yapacağız. Şapka yoksa bunlardan herhangi birini yapmıyoruz. Bazı kelimelerin üzerindeki şapkalar artık bulunmuyor. Çünkü Türk Dil Kurumu, insanlarda artık telaffuzların yerleştiğini düşünüyor ve şapka kullanımına gerek görmüyor. Bazı kelimelerin üzerinde şapkalar duruyor. Çünkü şapka kaldırıldığı takdirde kelimelerin anlamları farklılaşıyor. Yazı dilinde anlam karışıklığına sebep olsun veya olmasın şapka kullanımını devam ettiriyoruz. Diksiyonda da etkili konuşabilmek için şapkaların varlığına ya da yokluğuna göre gerekli uzatmaları ve inceltmeleri yapmak zorundayız” dedi.

Diksiyonda vurgulamanın da önemli bir yeri olduğunu kaydeden Öğr. Gör. Demirel, “Herhangi bir kelimenin içindeki bir hecenin diğerlerine göre daha şiddetli ve baskın bir şekilde söylenmesi, bize kelime vurgusunu veriyor. Cins isimlerde vurgu genelde son hecede yapılıyor. Özel isimlerde ve şehir isimlerinde bu değişiyor. Fakat genelde vurguyu arayacağımız yer kelimenin sonunda, yani yüklemde oluyor” diye konuştu.

Beden dilinin önemi

İletişimde önemli olan bir diğer unsurun da beden dili olduğuna dikkat çeken Öğr. Gör. Demirel, etkili konuşmayı tamamlayan önemli bir unsur olan beden dilinin, iletişimde sanıldığından daha fazla kullanıldığını söyledi. Demirel, “Yapılan araştırmalarda beden dilinin sözlerden daha önemli olduğu ortaya konulmuştur. Hz. Muhammed, Atatürk ve Malcolm beden dilini en iyi kullanan liderlerden. Peygamberimiz muhatabına mutlak surette bütün vücuduyla dönermiş. Düşmanı bile olsa bütün vücudu ile ona dönerek iletişim kurarmış. Malcolm ise beden dilini kullanarak insanları yönlendiren bir lider. Beden dilinin iletişimdeki önemini bu liderlerden anlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Anlatım bozukluklarının neden kaynaklandığına dair de bilgi veren Öğr. Gör. Demirel, kelimelerin yerinin yanlışlığının, aynı anlamda birden fazla kelime ve gereksiz ek kullanılmasının anlatım bozukluğuna yol açtığını söyledi.

Etkinlik, konuşmacı Serhat Demirel’e teşekkür belgesinin verilmesiyle son buldu.

27/04/2018 – HK


1.909 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.